RATNI ZLOČIN Optužen komandat Specijalne policije CSB Banjaluka

O.M.

23. 12. 2021. u 10:36

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv Zdravka Samardžije (67), nekadašnjeg komandanta Specijalne milicijie CSB Banjaluka, kojom se tereti za ratni zločin protiv čovečnosti na području Kotor Varoša.

РАТНИ ЗЛОЧИН Оптужен командат Специјалне полиције ЦСБ Бањалука

FOTO: Avaz

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da se Samardžija tereti da je komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom i drugim osobama iz vojske i policije, učestvovao u širokom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Kotor Varošu i okolini.

- Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i streljanja i ubistva više destina osoba, među kojima je bilo dece, kao i osoba starije životne dobi - rekao je Grubešić.

Dodaje da se optuženom na teret stavljaju mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posledice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine proteranih civila.

- Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništavanje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih verskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-istorijske spomenike - dodao je Grubešić.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH. Tužilaštvo će, kako navode, krivicu dokazivati saslušanjem više od 270 svedoka i veštaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SREDOZEMNO MORE U EGIPTU NA KAKVO NISTE NAVIKLI! 8 , 11 ili 12 dana već od 639€ All Inclusive