OBASJALI HRAM U LIVANJSKOM POLJU: Pravoslavna svetinja kod Livna prvi put osvetljena noću (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

27. 12. 2022. u 20:00

PRAVOSLAVNA crkva posvećena Silasku svetog duha na apostole u selu Vrbica kod Livna, u BiH, dobila je noćno osvetljenje, i to prvi put od izgradnje između dva svetska rata.

ОБАСЈАЛИ ХРАМ У ЛИВАЊСКОМ ПОЉУ: Православна светиња код Ливна први пут осветљена ноћу (ФОТО)

Foto: Udruženje OML

Vrbička parohija, koja ubuhvata sela Čelebić, Bojmunte, Radanovce, Vrbicu i Bogdaše, u opštini Livno, i Bastase, u opštini Bosansko Grahovo, sada, nažalost, ima veoma mali broj vernika koji tamo žive.

To su pretežno, stariji ljudi, koji su svoje domove bili napustili nakon operacije „Oluja“, a onda se sa raznih izbegličkih adresa ponovo vratili svojim kućama. Zato o svetinji moraju da brinu ljudi poreklom iz tog karaja koji žive u Srbiji ili nekim drugim državama. Tako su i zajedničku akciju za osvetljenje hrama uspešno realizovali Udruženje Ognjena Marija livanjska (OML) iz Beograda i Zavičajno udruženje Livnjana i Grahovljana iz Bačkog Jarka.

- Osvetljenje crkve u Vrbici bila je prva zajednička akcija naša dva udruženja. Vrednost radova iznosila je oko 1.000 evra. Polovinu sume prikupilo je naše udruženje, a drugi deo Udruženje Livnjana i Grahovljana. Reflektore, deo kablova i elektro-materijal poklonio je Neđo Kozomara, Bogdašanin, koji dugo živi u Bačkom Jarku kod Novog Sada. Radove na postavljanju instalacije izveo je Siniša Barišić iz Livna. Celokupan posao nadgledali su Mirko i Žarko Vujanović – saopštilo je Udruženje Ognjena Marija livanjska, u kojem veruju da su sada „tama i mrkli mrak, posle više od dve decenije u ovom delu Livanjskog polja, bar simbolično razvejani“.

- Nekada su od Čelebića do Bastasa noću svetleli prozori sa svih kuća, a sada se preko pustog polja, od Grahova prema Livnu, u nepreglednoj tami može nazreti tek poneko „vanjsko“ svetlo koje vodi borbu sa mrakom - nostalgično se sećaju članovi Udruženja Ognjena Marija livanjska, poreklom iz ovog kraja, koji vode grčeviti borbu da se očuvaju od zaborava običaji, tradicija i kulturno nasleđe Srba iz Livanjskog polja.

NA TEMELjU BRVNARE

Crkva Silaska svetog duha na apostole u Vrbici sagrađena je između dva svetska rata na temeljima drvene, crkve brvnare. Prema podacima koje je prikupio Jovan M. Babić, osvećenje je 1929. godine obavio mitropolit dabrobosanski Petar (Zimonjić).

BONUS VIDEO - OSTVARUJE SE PROROČANSTVO OCA TADEJA: Patrijarh Porfirije osveštava carsko rusko zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!