POEZIJA NEMA ROK TRAJANJA: Selena Berić prvu zbirku pesama objavila sa samo 10 godina

Милена Грубор
Milena Grubor

16. 03. 2023. u 07:55

IAKO je ubrzan razvoj tehnologije podstakao marginalizaciju kulture i umetnosti, a internet postao primarna sfera interesovanja za veliki broj dece, ipak, poezija i dalje živi kroz stihove mladih pesnika. Jedna od njih je banjalučka pesnikinja Selena Berić (19), koja je svoju prvu zbirku poezije objavila sa samo 10 godina.

ПОЕЗИЈА НЕМА РОК ТРАЈАЊА: Селена Берић прву збирку песама објавила са само 10 година

ustupljena fotografija

Kako otkriva za "Novosti", poezija je ovu mladu književnicu pronašla još u ranom detinjstvu, pa je svojim stihovima prikazala svet i emocije koje su je pratile tokom odrastanja.

- Poezija me je pronašla kada sam imala devet godina. Ne mogu opisati taj osećaj kada stihovi iz mene izlaze na papir. Tada sam shvatila da je to nešto što nosim u sebi i sa godinama sam zavolela svoj talenat i trudila sam se da ga negujem - ispričala je Berićeva.

Osvrnuvši se na položaj književnika u Srpskoj, ističe da su brojni oni koji se bave drugim poslovima, imaju druga zvanja jer "posao" pesnika ne može da prehrani porodicu.

- Ko se bavi pisanjem zna na svojoj koži koliko je teško osloniti se samo na taj talenat i nemati rezervni plan. Baš zbog tog položaja sve je više ljudi koji pišu u svoja četiri zida jer znaju da od toga nema puno benefita. Veoma me rastuži sama pomisao na položaj pesnika danas u Srpskoj, ali opet, iskreno verujem u neko svetlije sutra, pa makar bilo uzalud - rekla je mlada pesnikinja.

SKRIVENE PORUKE U PESMAMA

U POČETKU je Berićeva pisala o toma kako svet oko nje izgleda, a sada se više bazira na svet u njoj i svet u drugima.

Kaže da uvek ostavi prostora da čitaoci sami prosude kakve su to teme, jer nekada pesme imaju i skrivene poruke koje ne doživljava svako na isti način.

Na ovaj način je ostavila tračak nade da će poezija zablistati u vremenima koja dolaze.

- Poezija nema rok trajanja i neka dela koja su davno napisana zasijaće posebnim sjajem tek u budućnosti. Tu nema pravila, prave vrednosti imaju svoju jačinu koja opstaje uprkos godinama i vremenu - dodaje Selena.

Kao maturantkinja banjalučke Gimnazije, Berićeva planira da uprkos svim izazovima koji prate umetnički scenu u Srpskoj upiše glumu i objavi treću zbirku pesama.

- Do sada sam objavila dve zbirke pesama "Kaputić" i "Tanka nit". Želim da objavim i treću zbirku pesama, završim predstavu u pozorištu na kojoj radim i upišem glumu - otkrila je Berićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO, MOLIM?! Da li je moguće da je Vilander ovo rekao o Novaku Đokoviću?