SRBIN POVRATNIK PRETUČEN NASMRT? Misteriozne povrede Radivoja Stojanovića kod Tuzle i napadi u Mostaru uznemirili javnost

Милена Грубор
Milena Grubor

11. 04. 2023. u 10:18 >> 10:18

MISTERIOZNA smrt srpskog povratnika Radivoja Stojanovića (66) iz sela Zolje u opštini Kalesija izazvala je strah kod malobrjnih Srba koji su se nakon ratnih dešavanja vratili na vekovna ognjišta. Mnogi od njih strepeći za svoju bezbednost ne mogu da se slobodno kreću po tuzlanskom kantonu.

СРБИН ПОВРАТНИК ПРЕТУЧЕН НАСМРТ? Мистериозне повреде Радивоја Стојановића код Тузле и напади у Мостару узнемирили јавност

Foto: D.Pozderović

Radivoje Stojanović pronađen je sa teškim telesnim povredama u selu Dubnica, na području Kalesije, nakon čega je hitno hospitalizovan. Nekoliko dana kasnije, Stojanović je preminuo u UKC Tuzla. Bio je ratni vojni invalid, a od povratka u Federaciju BiH živeo je sam u porodičnoj kući.

- Imao je brojne ozlede po celom telu, a naročito na glavi, što potrvđuje da je počinjeno krivično delo. Postoji mogućnost da ga je neko udario autom, nakon čega je telo dovezao do kuće svoje tetke, gde je i pronađen. Ostaje nejasno kako je došlo do smrti - istakao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Kako bi se povratnicima vratio tračak nade da ipak mogu slobodno kročiti na ulicu, Radanović je apelovao na MUP Tuzlanskog kantona da što hitnije rasvetli kako je Stojanović stradao.

- S obzirom na to da se nijedna federalna institucija nije oglasila u vezi sa smrću povratnika, javlja se opravdana sumnja da je reč o ubistvu. Ćutanje nadležnih nas obavezuje da mi činimo sve što je u našoj moći, da izvršimo pritisak na organe bezbednosti federacije kako bi rešili sve nejasnoće - izjavio je Radanović za "Večenje novosti".

ZA BOŠNjAKE RAT I DALjE TRAJE

BOŠNjACI, kako kaže Radanović, i dalje žive u 1992, potpuno negirajući istorijsko stradanje koje su doživeli Srbi u Federciji BiH.

- Ne samo da nema mesta za 504.000 Srba koji su proterani iz Federacije BiH, nego nema mesta ni za one koji su ubijani u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću, Bugojnu, Travniku i Srebreniku. Za njih nema mesta za srpska stradanja - zaključio je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Na području ovog sela pre rata živelo je 548 Srba, a danas je tu nastanjeno samo nekoliko povratnika, među kojima je bio nastradali Stojanović. Kuće nekada pune srpskih žitelja na području sela Kalesija danas su prepuštene zaboravu, što je rezultat napada od strane njihovih komšija Bošnjaka.

- Razbijanjem prozora i vrata na srpskim kućama, kao i krađom građevinskog materijala, Bošnjaci su onemogućili sanaciju i povratak Srba u selo. Celokupna atmosfera za život Srba je loša - kazao je Radanović.

Neposredno nakon nerazjašnjene smrti Stojanovića, nepoznate osobe su pokušale da zapale ugostiteljski objekat porodice Berberović u mostarskom povratničkom naselju Ortiješ. Ugostiteljski objekat "Roman", koji se nalazi uz porodičnu kuću Berberovića, vandali su, kako se pretpostavlja, polili motornim uljem i pokušali da zapale, ali nisu uspeli u nameri s obzirom na to da je reč o mestu koje je naseljeno i uz magistralu.

Vlasnik Roman Berberović je 9. aprila prilikom otvaranja objekta uočio da je letnja bašta posuta uljem, kao i ostatke paljevine, te je odmah obavestio policiju. Ovaj vandalski čin šokirao je povratnike na jugu Mostara, koji se pitaju da li treba i nakon 25 godina od povratka da strahuju za svoje živote i imovinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠPANAC BESAN NA RAFU! Nije fer, nije pravedno! Ja sam to zaslužio, ne Nadal, ali...