NAJUGLEDNIJA KONFERENCIJA IZ OBLASTI ELEKTROTEHNIKE U ISTOČNOM SARAJEVU: Pristigli radovi iz 18 zemalja

M. REGOJE

10. 06. 2023. u 06:30

NA Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održana je konferencija "Etran 2023", jedna od najuglednijih iz oblasti elektrotehnike i računarstva, kao i međunarodna konferencija "IcEtran 2023" na kojima su predstavljeni radovi iz 18 zemalja.

НАЈУГЛЕДНИЈА КОНФЕРЕНЦИЈА ИЗ ОБЛАСТИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: Пристигли радови из 18 земаља

Mariana Regoje

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović podsetio je da ove godine konferencija obuhvata oko 649 autora i koautora iz 18 zemalja sveta.

Popović je istakao da je veoma važno da radovi koji budu prezentovani na konferencijama budu dostupni u međunarodnim bazama, što doprinosi rangiranju fakulteta i univerziteta na međunarodnim rang-listama.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić ističe da je organizovanje ovakvih manifestacija važno za Univerzitet, jer, kako kaže, predstavlja jedan od vidova internacionalizacije.

- Elektrotehnički fakultet je izuzetno važan, a očekuje se da taj fakultet, u veku digitalizacije i tehnološkog razvoja, ima najveći doprinos i internacionalizaciji Univerziteta - rekao je Kulić.

Datira iz vremena Jugoslavije

PROFESOR Vladimir Katić je podsetio da je "Etran" jedna od najstarijih konferencija koja je sa održavanjem počela u Jugoslaviji, a koja se u prethodnih 30 godina održava u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Bavi se svim temama iz ove oblasti, počevši od elektronike, računarstva, automatike, pa do robotike i veštačke inteligencije.

Pored Medicinskog, najveći doprinos internacionalizaciji ovdašnjeg Univerziteta daje upravo Elektrotehnički fakultet, kako kroz naučni skup "Infoteh", tako i kroz kroz različite međunarodne projekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)