U PRNJAVORU 20 KLIZIŠTA: Poplave prave veliku štetu u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 06. 2023. u 08:00

KIŠA koja pada danima pravi sve veću štetu u Srpskoj. Najveći problemi na terenu su trenutno u Prnjavoru gde je zbog vode aktivno čak 20 klizišta, a otežan je putni pravac Prnjavor - Srbac.

У ПРЊАВОРУ 20 КЛИЗИШТА:  Поплаве праве  велику штету у Српској

Novosti

Na području Kojin Hana, Crkvene, Čivčija, Kokora, Skakavaca, Vršana i Šarinaca aktivno je 20 klizišta, napisao je gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš na svojoj fejsbuk-stranici.

Tomaš je poručio da poslednje padavine otvaraju i nova klizišta, a jedno od njih nalazi se u Vršanima.

- Hitno ćemo izraditi projekat sanacije. Trenutno imamo ugovor za sanaciju klizišta na punom pravcu prvog reda kroz Čivčije, gde je ukupna vrednost sanacije 186.300 KM - naglasio je Tomaš.

Obilne padavine uzrokovale su pojavu bujica zbog čega je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Prnjavor - Srbac u mestu Donja Ilova, dok u Drenovi ima nanosa peska i stenja na kolovozu, pa se vozi jednom trakom.

Uginulo pet tona ribe

VELIKE kiše na području Šipova pokrenule su bujične potoke,mulj i zemlju, koji su se slili u reku Volaricu i izazvali pomor oko pet tona ribe koju je u reci uzgajao jedan od poznatih privrednika iz RS. Kako kaže taj privrednik, radi se o šteti koja se meri desetinama hiljada maraka.

Bujice su napravile i velike probleme u banjalučkim prigradskim naseljima, kao i opštinama Lopare, Prijedor i Bijeljini. Bujične vode su u opštini Lopare nanele veliku štetu poljoprivrednim usevima, putevima i privatnim domaćinstvima, a jedno je i poplavljeno u naselju Tobut, izjavio je koordinator lokalne Civilne zaštite Željko Kerović.

Kerović je naveo da je najveći udar vodotoka bio u Labudskoj, Tobutu i Lipovicama.

- Imamo nekoliko prijavljenih klizišta. Mostovi su poplavljeni i oštećeni. Bujični vodotoci prave velike probleme tako što na magistralne i regionalne puteve izbacuju otpad koji se, doduše, odmah uklanja - rekao je Kerović.

Selo Banjica najteže je prošlo u nevremenu koje je pogodilo Semberiju, gde se izlila reka Tavna i drugi bujični vodotoci koji su poplavili nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, ambulantu porodične medicine, prostorije mesne zaednice i poljoprivredno zemljište, rekao je koordinator Civilne zaštite Bijeljine Slaviša Birčaković.

On je istakao da je nevreme, koje je pogodilo Semberiju, nanelo novu štetu na usevima, ali i u mesnim zajednicama gde su tokom vikenda već sanirali ranije pričinjenu štetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)