UBIJENI MUČKI IZ ZASEDE: Pohod na Klanac- Počast palim borcima Kasindolskog bataljona

M. REGOJE

26. 06. 2023. u 20:00

PRIPADNICI nekadašnjeg Kasindolskog bataljona, njihovi potomci i članovi porodica i brojni meštani Kasindola, posetili su Klanac, mesto gde su poginuli prvi borci ovog bataljona i gde je uspostavljena prva borbena linija za vreme odbrambeno-otadžbinskog rata.

УБИЈЕНИ МУЧКИ ИЗ ЗАСЕДЕ: Поход на Кланац- Почаст палим борцима Касиндолског батаљона

Mariana Regoje

"Pohod na Klanac" je tradicionalna aktivnost koja se održava u sklopu manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona" i predstavlja jednu vrstu hodočašća i odavanja počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona.

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga rekao je da je Klanac mesto gde su 10. jula 1992. godine pale prve žrtve.

- Na Klancu su poginula četiri vojnika Kasindolskog bataljona, a četiri su ranjena - rekao je Maunaga.- Na srpske vojnike, mučki iz zasede, zapucali su neprijatelji, iako je dogovoreno sa komšijama iz Kijeva da neće biti oružanog sukoba i da će se organizovati mirne straže. Zadatak svakog pojedinca je da se seća onih koji su svoje živote dali za odbranu Republike Srpske.

Predsednik Skupštine Opštinske organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac izjavio je da za mučko ubistvo četiri vojnika Vojske RS na Klancu još niko nije odgovarao.

- Ne smemo zaboraviti istoriju, jer je ona ispisana krvlju onih koji su život dali za našu slobodu i stvaranje RS - rekao je Šehovac.

Pedalj odstupanja značio bi pogrom

Na Klancu su, iz zasede, nakon dogovora o nenapadanju sa komšijama muslimanima iz Trnova, 10. jula 1992. ubijena četiri srpska borca i četiri ranjena, a to su, ujedno, bile i prve žrtve odbrane Kasindola.

-Od Klanca, preko Donjeg Kotorca, Dobrinje, do Ilidže, bila je desetine kilometara odbrambena linija, ponegde ni 10 metara udaljene od naselja, a samo pedalj odstupanja značio bi pogrom srpskog stanovništva, ranjenih i bolesnih u bolnici Kasindo – podsećaju iz Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

U temelje Republike Srpske, 99 pripadnika Kasindolskog bataljona utkalo je živote, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice, na ratištima od Olova do Treskavice, stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu