EU ODOBRILA 303 MILIONA EVRA, ALI SAMO ZA PROJEKTE U FEDERACIJI BiH Zaobilaze Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 07. 2023. u 07:00

MEĐU četiri infrastrukturna projekta za koje je BiH od Evropske unije dobila 303 miliona evra, nijedan nije iz Republike Srpske. Svi projekti koje EU finansira su u Federaciji BiH. Tim novcem gradiće se delovi auto-puta 5C po Federaciji BiH i rešavaće se vodosnabdevanje Sarajeva i Čapljine. Sagovornici "Novosti" kažu da Evropska unija uskraćivanjem finansiranja projekta u RS pokušava ekonomski slomiti Srpsku i od nje napraviti poslušnika.

ЕУ ОДОБРИЛА 303 МИЛИОНА ЕВРА, АЛИ САМО ЗА ПРОЈЕКТЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ Заобилазе Српску

Foto: EPA

- Cilj EU je da preko blokade finansiranja projekata u RS utiče i na zvaničnu politiku Banjaluke - ističu sagovornici "Novosti".

Srđan Mazalica, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS kaže da je poslednji potez EU u raspodeli sredstava samo nastavak ucena prema RS. Pre EU i Nemačka je, kako je podsetio, uskratila projekte u elektroenergetskom sektoru u RS.

Nakon što je RS odbila prošle godine da prizna Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, Nemačka je blokirala 105 miliona evra namenjenih za četiri infrastrukturna projekta u RS.

- Iako je Evropska unija stavila pred BiH 14 prioriteta koji se moraju ispuniti za članstvo u EU i među kojima je reforma Ustavnog sud BiH i rešavanje pitanje stranih sudija, a za što se Srpska i te kako zalaže, mi sad vidimo da EU kažnjava RS jer radi na reformi Ustavnog suda BiH i ne odobrava novac za projekte u RS. To samo pokazuje licemerje politike EU jer umesto da nagradi RS jer radi na rešavanju jednog od 14 prioriteta BiH na putu ka EU, na sceni imamo finansijsko kažavanje RS - ističe Mazalica.

Zamazivanje očiju

SRĐAN Perišić, profesor geopolitike kaže da EU šalje preteće poruke Srpskoj, uskraćivajući finansijska sredstva za projekte.

- EU traži od RS da prestane sa otporom prema Kristijanu Šmitu. Otpor RS prema lošoj politici Zapada nema cenu i to je borba za slobodu. EU se vara ako misli da će sa nekoliko stotina miliona evra za auto-puteve uspeti da slomi aktuelnu politiku Srpske i da se iz Banjaluke mirno gleda kako se otima imovina RS - kaže Perišić. - Sve je to zamazivanje očiju jer EU je taj novac uzela sa Balkana kroz prodaju robe iz EU.

Prema njegovim rečima, Vlada RS i njeni kadrovi u zajedničkim institucijama BiH trebalo bi dobro da razmisle o davanju zelenog svetla za projekte EU jer očigledno se, kaže Mazalica, EU prema RS postavlja ucenivački i diskriminišući.

- Srpska neće odustati od zaštite svoje imovine, a naša imovina je daleko vrednija od novca koji EU plasira u BiH kroz projekte - poručio je Mazalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!