BROD ČISTI OTPAD U DRINI: U Bijeljini izloženo specijalizovano plovilo za uklanjanje plutajućeg mulja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 07. 2023. u 22:56

SPECIJALIZOVANI brod za uklanjanje plutajućeg otpada, koji je bio izložen na trgu u Bijeljini, biće naredne tri godine na reci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji, kao deo ekološkog projekta, koji je vredan 220.000 dolara.

БРОД ЧИСТИ ОТПАД У ДРИНИ: У Бијељини изложено специјализовано пловило за уклањање плутајућег муља

foto V Mitrić

Drina će biti znatno čistija, zahvaljujući brodu za uklanjanje plutajućeg otpada, što je deo ekološkog projekta bijeljinskih rotarijanaca i prijatelja iz Loznice i Visbadena u Nemačkoj, uz podršku lokalne vlasti u Bijeljini.

- Sve činimo u cilju smanjenja zagađenja Drine i njenih stotinu pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu - kažu u Rotari klubu u Bijeljini.

Pored ispravljanja nemara prema prirodi važno je, kažu, delovati preventivno na promeni odnosa prema prirodi, da se smanji zagađenje reka.

Obezbedili su i novac da se u naredne tri godine organizuje niz aktivnosti u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Bijeljini i da rade zajedno sa građanima na očuvanju prirode.

Deponije često blizu reka

INGA Hilbig iz nemačke kompanije, koja se bavi zaštitom životne sredine i ima pet specijalizovanih brodova koji čiste reke, priča da je njihova vizija da se reke u svetu očiste od plastike i drugog otpada kako on ne bi ulazio u okeane.

- Na Balkanu su najveći problem deponije koje su često blizu reka. Mora se krenuti od korena problema i smanjiti zagađenje reka - kaže Hilbigova.

Bijeljinska Gradska uprava će pomoći, tako što će da obezbedi prostor u kom će brod biti smešten, njegovo održavanje, gorivo za rad i organizovanje odvoza otpada koji brod prikupi.

- Drina ima veoma dobar status kada je reč o kvalitetu vode i važno je da se zaštiti - kaže Jelena Vićanović iz JP "Vode Srpske".

U sličnoj akciji ranije ovakvim brodom su čistili Drinu oko HE u Zvorniku i za četiri dana je prikupljeno 45 tona otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)