EUTANAZIRANA 21 HILJADA SVINJA: Alarm zbog afričke kuge u Bijeljini, nadležni zabrinuti i zbog nezainteresovanosti proizvođača

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 08. 2023. u 15:37

U OPŠTINI Bijeljina danas je održan sastanak predstavnika Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i poljoprivrednih proizvođača, na kome je učestvovao i Saša Lalić, pomoćnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

ЕУТАНАЗИРАНА 21 ХИЉАДА СВИЊА: Аларм због афричке куге у Бијељини, надлежни забринути и због незаинтересованости произвођача

foto;V.Mitrić

Odziv građana je bio vrlo loš, sastanku su se odazvala 54 poljoprivredna proizvođača.

- Ovaj odziv je slika i prilika zainteresovanosti. Očekivao sam barem 313 domaćina, jer je u toliko domaćinstava do sad potvrđeno prisustvo afričke kuge kod svinja. Na društvnim mrežama vidimo veliku hrabrost, ali se pitam gde su svi ti ljudi danas. Brojna pitanja koja već danima postavljaju i za interventni otkup, i za cene, i za pečenje, i za sanitarno klanje, i sve ono što konstatuju na društveim mrežama, u komentarima mogli su danas pitati predstavnika nadležne institucije – Ministarstva. Ovakav odziv daje utisak kao da je sve u najbljem redu - rekao je Petrović.

Narodni poslanik Slaviša Marković na sastanku je upitao zašto je, u ovako teškom trenutku, Agrarni fond blokiran, a to je bila prilika da se prisutni podsete da Skupština grada još dužnosti nije razrešila direktora ovog preduzeća, protiv koga se vodi sudski postupak – Zlatana Lazarevića. Zbog sudske zabrane ovom direktoru da izvršava poslove iz svoje delatnosti, na računu Fonda već duži vremenski period blokirana stoje i dva miliona konvertibilnih maraka, koja bi itekako dobro došla gradu u borbi protiv AKS, ali i drugih nedaća koje već mesecima muče semberske poljoprivrednike.

Iskustva drugih zemalja u borbi protiv afričke kuge svinja su različita. U nekim zemljama se imunizacija svinja vakcinacijom pokazala delimično uspešnom, u zavisnosti od serotipa virusa.

-Kao lekar, naravno, podržavam medicinski pristup u borbi protiv svake bolesti, pa tako i afričke kuge. Međutim, nije moj posao da se bavim vakcinom za svinje, dok ugledni doktori veterine, na terenu vade krv svinjama i rade slične poslove veterinarskih tehničara, umesto da se bave istraživanjem virusa i leka. Zaista mi je nepojmljivo da narod ćuti i trpi dok se stočni fond Semberije urušava do temelja – bio je jasan Petrović.

Kao zaključak ovog sastanka, predloženo je da bude organizovan sastanak poljoprivrednika sa ministrima Košarcem i Minićem i drugim predstavnicima nadležnih institucija, kako bi se sva pitanja od interesa za uzgajivače mogla uputiti na odgovarajuću adresu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, nije negirao težinu situacije u kojoj se Semberija i Srpska nalaze.

- Vlada je pokušala da reaguje što promptnije. Menjali smo pravilnike donosili potrebne zaključke, isplatili smo tri miliona maraka za 159 zahteva i obezbedili još dva miliona za interventno klanje, kako bi se sačuvao bar dio zdrave stoke. Radna grupa će neke predloge koje ima najverovatnije pretočiti u pravilnike i objaviti u Službenom glasniku kako bi se rešio i problem prasadi. Finansijsku pomoć smo zatražili i sa nivoa BiH i Parlamentarne skupštine, a od Saveza opština i gradova pomoć u vidu sumiranja šteta lokalnih zajednica, kako od kuge, tako i od nevremena i drugih nezgoda koje su zadesile poljoprivrednike Srpske. Ova pošast prelazi regionalni okvir i pretvara se u globalni problem, ali mi ćemo učiniti sve da zanovimo stočni fond svinjogojstva svinjogojstva – saopštio je Lalić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)