STIGLO 508 PRIJAVA ZA PROCENU I NAKNADU ŠTETE: Bijeljina najavila prvo zaduživanje posle 2.5 godine - za saniranje posledica nevremena

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

12. 08. 2023. u 15:43

JAKO nevreme je u julu nanelo ogromne štete na 260 individualnih i kolektivnih zdanja u Semberiji i sledi njihova sanacija.

СТИГЛО 508 ПРИЈАВА ЗА ПРОЦЕНУ И НАКНАДУ ШТЕТЕ: Бијељина најавила прво задуживање после 2.5 године - за санирање последица невремена

Foto: V. M.

-  Grad je u prethodne dve i po godine, otkako sam došao na funkciju gradonačelnika, otplatio više  13 miliona duga prethodne administracije, pri tome se ne zaduživši ni jednu konvertibilnu marku. Zato smo odlučili da po hitnim procedurama predložimo kreditno zaduženje u iznosu do milion KM, odnosno 50 odštete koju je oluja pričinila poljoprivrednicima. Zahteve za pomoć uputili smo prema svim nivoima vlasti - Vladi Republike Srpske, Savetu ministara BiH, Predsedništvu BiH, Kompenzacionom fondu i Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede - kaže gradonačelnik Bijeljnjine dr Ljubiša Petrović.

Očekuje se, kaže Petrović, da  i oni podrže otklanjanje ovih šteta, "jer ovo nije problem samo Bijeljine, niti samo Republike Srpske, već čitave BiH".

Sreten Vučković iz Odeljenja za poljoprivredu rekao je da je ovo izuzetno loša godina po pitanju vremenskih nepogoda, koja je počela obimnim padavinama, potom je usledila suša i afrička svinjska kuga, a potom je olujno nevrijeme na poljoprivrednim poršinama takođe uzrokovalo značajnu štetu.

- Primili smi  580 zahteva za procenu i nadoknadu štete. Od toga su se 502 prijave odnosile na oštećene plastenike, 56 na olujom oštećena polja kukuruza i 22 na voćnjake. Ukupno procenjena direktna šteta iznosi gotovo dva miliona KM, od toga je oko 1,8 miliona KM na plastenicima, dok je preostalih 200.000 KM šteta na voćnjacima i kukuruzu. Indirektna šteta je još i veća i iznosi dvostruko, možda čak i trostruko više od direktne štete - saopštio je Vučković i zaključio da sve ovo jedna lokalna zajednica vrlo teško može finansijski podneti i da zbog toga grad očekuje podršku svih nivoa vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)