SVETSKI KUP HARMONIKE: U Bijeljini i Ugljeviku 76. po redu

B.Milošević

06. 09. 2023. u 06:56

U BIJELjINSKOM Centru za kulturu ,,Semberija” svečano je otvoren 76. Svetski kup harmonike, koji se održava u organizaciji Svetske konfederacije akordeonista,udruženja umetnika ,,Artist” iz Bijeljine i Muzičke škole ,,Kornelije Stanković” iz Ugljevika,a pod pokroviteljstvom Međunarodne konfederacije harmonika.

СВЕТСКИ КУП ХАРМОНИКЕ: У Бијељини и Угљевику 76. по реду

Foto:V.Mitrić

Ovogodišnji Svetski kup u harmonici okupio je takmičare iz trideset zemalja sveta-iz Rusije, Kine, Srbije, SAD, Novog Zelanda, Portugalije, Kazahstana, Mađarske, Finske, Bugarske, Moldavije, Švedske, BiH, Republike Srpske i zemalja regiona...

Ovo planetarno poznato muzičko takmičenje,po prvi put se održava u BiH i Republici Srpskoj, a Bijeljini je pripala posebna čast da bude domaćin najboljim harmonikama sveta.

Mirko Paterini iz Italije, predsednik Svetske asocijacije akordeonista, podsetio je, da je prvi Svetski kup u harmonici održan davne 1935 godine.

- Harmonikaši sa Balkanskog poluostrva,iz Srbije i BiH uvek su na takmičenjima zauzimali najbolja mesta, istakao je Aleksandar Salivano iz Rusije, predsednik Komiteta za muzička pitanja Svetske konfederacije akordeonista.

Slaviša Perić, počasni potpredsednik Svetske asocijacije akordeonista, pozdravio je sve goste i takmičare, izrazivši ponos, što su Bijeljina i Ugljevik domaćini jednom ovakvom svetskom, kulturnom događaju.

- Velika nam je čast da se Sedamdeset šesti svetski kup u harmonici održava u Republici Srpskoj. Zahvaljujemo Svetskoj asocijaciji akordeonista,što su n am ukazali poverenje i pružili mogućnost da budemo organizatori najveće smotre harmonike, po prvi put u istoriji ovih prostora. Pored zahvalnosti lokalnim upravama Bijeljine i Ugljevika, posebnu zahvalnost izražavam predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji je prepoznao značaj ove manifestacije za našu Republiku - kaže Slaviša Perić.

U revijalnom delu, nakon svečanog otvaranja, nastupili su Ljubiša Pavković, poznati harmonikaš,Đorđe Perić i Beogradski gudači,te Ženska pevačka grupa SKUD ,,Semberija” iz Bijeljine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)