U TREBINJU ODRŽANO PREDAVANJE ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE Podrška porodice za bolje lečenje

D.Curać

02. 10. 2023. u 07:00

UDRUŽENjE "Vjera luča nada" iz Trebinja koje pokriva teritoriju istočne Hercegovine, a okuplja lica obolela od malignih oboljenja, organizovalo je predavanje o prihvatanju malignih oboljenja za pacijente i njihove porodice.

У ТРЕБИЊУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ОНКОЛОШКЕ ПАЦИЈЕНТЕ Подршка породице за боље лечење

D. Curać

Predavanje o ovom problemu održala je lekarka Jelena Sredanović, Trebinjka koja od 1996. godine radi u Beogradu u klinici za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

- Onkološke lečenje ne može da ide u dobrom pravcu ukoliko pacijent nema podršku, a to svakako ne može biti samo lekar i medicinska sestra. Tu mora da se uključi i porodica. Onkolozi navode kako vrlo često nikada ne susretnu niti jednog člana porodice svojih pacijenata i to je nedopustivo - istakla je Sredanović.

U ovom udruženju navode da radionice imaju za cilj edukacija pacijanata i njihovih porodica, jer kako kažu maligna oboljenja, nažalost, uvek teško padaju i pacijentima i porodicama.

Dodaju i da je njihova misija i izmena Zakona o zadravstvenom osiguranju Srpske.

Broji 400 članova

UDRUŽENjE "Vjera luča nada" osnovano je u maju ove godine, a broji 400 članova od čega oko 250 pacijenata i 150 donatora. Cilj je pomoći obolelima od ovih bolesti i smanjiti liste čekanja za nove terapije.

- Nije rešenje sakupljati novac i kupovati lekove za pacijente. Naš osnovni cilj jeste da u sistemu promenimo Zakon o zadrvstavenom osiguranju, jer smatramo da nije dobar. Medicina danas napreduje i mi tražimo da se uvode novi lekovi i da se obezbede imunoterapije - istakla je Nada Đurić, predsednik Udruženja "Vjera luča nada".

Član Udruženja Milena Gotovina istakla je da su predavanja o prihvatanju malignih obolenja za pacijente i njihove porodice izuzetno važna.

- Sam čin prihvatanja je ključan za ovu bolest i sve dok je ne prihvatimo ne možemo se istinski ni boriti i u krajnjoj liniji izboriti - rekla je Gotovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu