PLAN JAVNIH NABAVKI SUPROTAN ZAKONU: Nastavljeno suđenje optuženima u aferi „Korona ugovori“

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 10. 2023. u 07:00

DOPUNA plana nabavki za Institut za javno zdravstvo RS (IJZ RS) koja je bila stavljena na dnevni red Upravnog obora u junu 2020. bila je suprotna Zakonu o javnim nabavkama, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu, nekadašnji predsednik UO Stanislav Palija na suđenju bivšem direktoru Instituta Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim u predmetu "Korona ugovori".

ПЛАН ЈАВНИХ НАБАВКИ СУПРОТАН ЗАКОНУ: Настављено суђење оптуженима у афери „Корона уговори“

Foto: D. Pozderović

Inače, Zeljkovića i ostale terete za zloupotrebu u postupcima javnih nabavki za vreme epidemije virusa korona kojim je RS oštećena za oko 1,3 miliona KM. U odnosu na nabavnu, prodajna cena zaštitnih maski uvećana je i do 1.553,49 odsto, medicinskih zaštitnih odela za 351,38 odsto, a termalnih kamera za 198,30 odsto.

Palija je istakao da pomenuta dopuna plana javnih nabavki nije ni razmatrana, jer ju je povukao direktor Zeljković nakon primedbi članova upravnog odbora.

- Dopuna plana nabavki je bila retroaktivna jer su nabavke već bile urađene. Osim toga, bilo je primedbi oko vrste postupka nabavki, jer su se neke nabavke bile zbirno navedene u jednoj liniji koja se odnosi nabavke zaključene sprazumom. Tako da je vrednost premašivala odredbu da sporazumne nabavke ne mogu biti veće od 6.000 KM.

Palija je dodao da je Zeljković povukao tačku na kojoj se trebalo raspravljati o ponudi i rekao da će se uskladiti ali više nije vraćena na raspravu odboru.

Rasprava

TOKOM ispitivanja svedoka Palije izbila je polemika između advokata Jadranke Ivanović i tužioca, ali i predsednika sudskog veća Dragana Uletilovića. Sudija je u jednom momentu upozorio advokata da ne komentariše, već da pita, na što je Ivanovićeva odgovorila: "Dobro tužioče, odnosno sudija".

Branilac Zeljkovića, advokat Jadranka Ivanović prigovorila je iskazu svedoka te istakla da je po statutu i on mogao sazvati sednicu odbora što je i trebalo. Osim toga pitala je svedoka da li zna za pravila o javnim nabavkama Instituta koje predviđaju da se u posebnim slučajevima koje su nepredviđene plan nabavke može menjati ili dopunjavati.

Svedok Palija je rekao da se pravilnici usklađuju sa Zakonom o javnim nabavkama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu