PROFESOR PERIŠIĆ: Srbi ne mogu da opstanu na Balkanu bez vjekovne zaštitnice Rusije

Novosti online

04. 11. 2023. u 12:40

PROFESOR Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić, kome je juče u Ruskom domu u Beogradu uručeno priznanje Znak časti, poručio je da Srbi ne mogu da opstanu na Balkanu ako nemaju veliku silu zaštitnicu Rusiju.

ПРОФЕСОР ПЕРИШИЋ: Срби не могу да опстану на Балкану без вјековне заштитнице Русије

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

On je naglasio da kao profesor političkih nauka i profesor geopolitike na Univerzizetu u Istočnom Sarajevu predaje studentima i širi činjenicu koja se krila godinama, kako u Kraljevini Jugoslaviji tako i u titoističkoj, socijalističkoj Jugoslaviji, da u stvari Srbi i Rusi pripadaju jednoj, pravoslavnoj civilizaciji.

- To je onaj moj rad međustudentima i u Republici Srpskoj i ovdje u Srbiji, kome sam ja posvećen. Ovo priznanje posmatram kao priznanje za jačanje srpsko-ruskih veza - rekao je Perišić.

Odgovarajući na pitanje koliko je u ovim vremenima teško održati prijateljstvo, Perišić je rekao da je, kada god je u istoriji Rusiji bilo teško, bilo teško i Srbima.

- Kada god je Rusija napredovala kroz istoriju, imala miran razvoj i Srbima je, odmah na Balkanu bilo lakše i imali su perspektive svog razvoja. Postoji taj istorijski zakon spojenih posuda između Srba i Rusa i mi to trebamo da prepoznamo - rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih srpskih geopolitičara Milovan Milovanović, koji je bio predsednik Vlade Kraljevine Srbije 1911/1912. godine, izrekao je čuvenu istinu da su srpski i ruski interesi večno kompatibilni.

- Tako da to što je Rusija u ratu sa Zapadom i to što je kod nas pritisci na Republiku Srpsku da ona nestane, odnosno i mi smo u nekom ratu sa Zapadom, to nas još više zbližava i pobedićemo, naravno - poručio je Perišić.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)