VIŠNJIĆU U ČAST: Nemerljiv značaj pesničkog opusa za očuvanje identiteta srpskog naroda

B.Milošević

06. 11. 2023. u 08:10

PODIZANjEM zastave na jarbol ispred Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini je zvanično otvorena petodnevna kulturna manifestacija "Višnjićevi dani", koja se već 30 godina organizuje u čast srpskog Homera, Filipa Višnjića.

ВИШЊИЋУ У ЧАСТ: Немерљив значај песничког опуса за очување идентитета српског народа

Foto: B. Milošević

- Filip Višnjić je, zajedno sa Knezom Ivom od Semberije, srpskim dobrotvorom, jedan od simbola našeg grada. Nemerljiv je značaj Višnjićevog pesničkog opusa za očuvanje identiteta srpskog naroda i kulturnog bića. Višnjić je svojim stihovima pomagao srpskom narodu u najtežem periodu njegove istorije, hrabrio ga i ulivao nadu za opstanak - istakao je na otvaranju manifestacije Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Ovogodišnja kulturna manifestacija, koja se održava od 3. do 8. novembra, okupiće veliki broj kulturnih stvaralaca, pesnika, guslara, recitatora i književnika, koji će kroz besede, recital i pesme, svedočiti o velikom epskom opusu Filipa Višnjića, rođenom u Trnovi, a u narodnoj, usmenoj tradiciji, poznat po spevu "Početak bune na dahije" i Prvom srpskom ustanku.

U okviru "Višnjićevih dana" ove godine biće održano takmičenje recitatora i besednika, učenika osnovnih, srednjih škola i studenata u Centru za kulturu.

- U Narodnoj biblioteci koja nosi ime po Filipu Višnjiću, prve večeri organizovana je promocija knjige "Dukat Paje Zlojutra" autora Tihomira Nestorovića, a dan kasnije, u posetu stižu članovi Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Austrija" iz Beča, koji će se predstaviti u okviru programa "Kultura u dijaspori" - kaže Slaviša Mikić, predsednik SPKD "Prosveta" iz Bijeljine, koja je i ove godine organizator "Višnjićevih dana".

Nastupi združenih horova

POSETIOCI i gosti imaju priliku da uživaju u nastupima združenih horova "Srbadije" Pedagoškog fakulteta, etno-grupa i učenika gimnazije "Filip Višnjić", kao i koncertu Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke.

Gost na Svečanoj akademiji je besednik, profesor doktor Boško Suvajdžić, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Za danas, 6. novembra, predviđena je poseta manastiru Tavna i polaganje venaca na Spomen-obeležje Filipa Višnjića u Trnovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)