OD FIJAKERA DO SVADBARSKOG KUPUSA: Održan tradicionalni vašar u Semberiji

B.Milošević

11. 11. 2023. u 07:45

OVOGODIŠNjI Mitrovdanski vašar, koji je na lestvici tradicionalnih manifestacija u Semberiji, odmah iza Pantelinskog vašara, okupio je više od stotinu izlagača iz regiona, na sajamskom prostoru Agrotržnog centra u Bijeljini.

ОД ФИЈАКЕРА ДО СВАДБАРСКОГ КУПУСА: Одржан традиционални вашар у Семберији

Foto: B. Milošević

- Vašar je organizovan u više segmenata - navodi Ratomir Draganić, direktor AD "Grad" pa tako u sportskoj hali imamo izlagače domaćih proizvoda od voća, povrća, mesa i mleka, koji su pripremljeni onako, kako su to nekada radile naše bake - kaže Draganić.

Pored starih jela, domaće radinosti i starih zanata, na vašaru je i nezaobilazna kupusijada, odnosno pripremanje svadbarskog kupusa, a kuvare i njihovo umeće, ocenjivao je čuveni Milun Tošić. Treći segment vašara je izložba sitnih domaćih životinja, ukrasne živine i kućnih ljubimaca, a četvrti, po mnogima najatraktivniji, jeste izložba fijakera i fijakerijada.

Na ovoj izložbi, najveću pažnju privukla je svadbena kočija Luke Mitrakovića iz Srpca, i poni zaprega Nenada Šumana iz Dijelova sa mini kočijom za decu.

Tradicija

CILj manifestacije je, kako se čulo, da se tradicija srpske kuće i srpskog domaćina sačuva od zaborava.

I dok se kupus krčkao u zemljanim loncima, čekajući proglašenje pobednika, kolona od 10 konjanika i 16 fijakera, na čelu sa Jovanom i Milicom Simić, prodefilovala je gradskim ulicama od Agrotržnog centra do zgrade Gradske uprave u centru grada. Bila je to mala nagrada za brojne mališane koji su prvi put videli konje i kočije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)