ZA DVE GODINE SMANJENA KAZNA PEDOFILU: Vrhovni sud Srpske pravosnažno osudio Dragana B. iz Laktaša

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 11. 2023. u 07:00

VRHOVNI sud Republike Srpske smanjio je kaznu Draganu B. (26) iz Laktaša i pravosnažno ga osudio na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog obljube tri maloletne sestre, mlađe od 15 godina. Radi se o jednom od najšokantnijih slučajeva pedofilije ikada otkrivenih u BiH.

ЗА ДВЕ ГОДИНЕ СМАЊЕНА КАЗНА ПЕДОФИЛУ: Врховни суд Српске правоснажно осудио Драгана Б. из Лакташа

Foto Glas Srpske

Žrtve pedofila su bile tri sestre (rođene 2005, 2007. i 2008. godine), a osuđeni je bio u ljubavnoj vezi s njihovom majkom M. J. (41). I protiv nje je vođen postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s ljubavnikom.

Ovo je treći put da je Vrhovni sud RS odlučivao u ovom predmetu. U dva navrata su ukidane presude kojima je Dragan B. bio osuđen na 19, odnosno 17 godina zatvora.

Nakon ponovljenog suđenja Okružni sud u Banjaluci u septembru prošle godine Dragana B. je osudio na 15 godina zatvora i ta kazna je sada smanjena na 13 godina.

Optužnica

PREMA optužnici Dragan B. je bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava i odsustvu oca dece svaki dan je boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. Kako se navodi, on je više puta imao seksualne odnose sa devojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući, a ponekad čak i u vreme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji.

Presuda je izrečena nakon što je Vrhovni sud RS žalbu tužilaštva odbio kao neosnovanu, dok je žalbu odbrane delimično uvažio, i preinačio prvostepenu presudu. Tako je Dragan B. oglašen krivim za tri krivična dela obljube sa detetom mlađim od 15 godina, i za zadovoljenje polnih strasti pred detetom.

- Preiničava se presuda Okružnog suda u Banjaluci, tako što se za tri krivična dela obljube sa detetom mlađim od 15 godina na štetu jedne devojčice osuđuje na šest godina zatvora, na štetu druge žrtve od četiri i na štetu treće žrtve kaznu od četiri godine. Za krivično delo zadovoljenje polnih strasti pred detetom utvrđuje se kazna od jedne godine. Kazne se objedinjuju u jedinstvenu od 13 godina zatvora - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Optuženom je u kaznu uračunato vreme provedeno u pritvoru od 6. februara 2020. do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)