KAO GLINENI GOLUBOVI U FEDERACIJI: Godišnje se evidentira oko 60 napada na Srbe i njihovu imovinu u FBiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 12. 2023. u 07:15

NAPAD na srpsku povratnicu Ljeposavu Petković (77) u vozućkom naselju Stošnica koja je pretučena u porodičnoj kući nakon što su joj dva lica sekirom provalila u kuću i pretili da će je ubiti je, nažalost, nastavak napada na Srbe koji žive na području Federacije BiH.

КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ У ФЕДЕРАЦИЈИ: Годишње се евидентира око 60 напада на Србе и њихову имовину у ФБиХ

Mariana Regoje

Kako kažu sagovornici "Novosti", svake godine se evidentitra oko 60 napada na Srbe ili njihovu imovinu na ovom području, a veoma retko se hapse počinioci tih dela.

Ove godine je u julu nestala Srpkinja Jovanka Đurić (89) iz ozrenskog sela Tumare u federalnoj opštini Lukavac i još nije pronađena. Mesec dana kasnije napadnuta je pedesetogodišnja Radmila Simić iz tog mesta, koja je pronađena svezana i naga kraj svoje porodične kuće.

U junu je fizički napadnut Mirko Spasojević, takođe, u Tumarama, a četiri srpske povratničke porodice napustile su Tumare iz straha za ličnu bezbednost nakon napada na Simićevu, i neuspele potrage za Đurićevom. Pre dve godine nestao je Srbin povratnik u naselju Komari, Mesna zajednica Milino Selo, a prošle godine Vaskrsije Tubić iz Donje Brijesnice kod Lukavca...

Prema podacima Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, do 30. juna ove godine zabeležena su 34 napada na povratnike i njihovu imovinu, uključujući skrnavljenja grobalja i crkvi, a sa napadima u drugoj polovini ove godine, biće opet oko 60 incidenata.

Privesti pravdi napadače

SRPSKI član Predsedništva BiH Željka Cvijanović pozvala je nadležne institucije da u najskorijem roku privedu pravdi napadače na srpsku povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće, ističući da je ovaj napad samo jedan u nizu dokaza koji svedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru Federacije.

- Nažalost, skoro pa svake godine imamo taj crni prosek od 60 napada na Srbe i srpsku imovinu u Federaciji. Napad na srpsku povratnicu iz Vozuće, samo je jedan u nizu, koji svedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru FBiH, a u poslednjih pet godina na području Ozrena nestalo je petoro Srba - ističe Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Dodaje da su Srbi mete u Federaciji, da se napadi ne kažnjavaju, a tako se šalje poruka od strane nadležnih da je to dozvoljeno.

- Izgleda da je cilj velikobošnjačke politike da i preostalih oko 30.00 Srba koji danas žive u FBiH napuste svoja vekovna ognjišta, a pre rata na ovom području ih je bilo oko 560.000 - poručio je Radanović.

Predsednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je napad na srpsku povratnicu kod Vozuće rezultat ukupne antisrpske histerije koju stalno podgrejavaju nelegalni visoki predstavnik, bošnjački ekstremisti i ambasadori Saveta za sprovođenje mira u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)