NAJLEPŠI GLAS ORAHOVCA PAVLINA RADOVANOVIĆ: Narod Srpske razume muke Srba na Kosovu i Metohiji

Novosti online

07. 01. 2024. u 13:54

DEVOJČICA iz Orahovca sa Kosova i Metohije Pavlina Radovanović, koja peva srpske tradicionalne, kosovske i patriotske pesme, izjavila je da Srbi iz Republike Srpske razumeju muke Srba na Kosovu i Metohiji, jer su ih i sami prošli.

НАЈЛЕПШИ ГЛАС ОРАХОВЦА ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: Народ Српске разуме муке Срба на Косову и Метохији

Foto I. Marinković

Upoređujući položaj srpskog naroda u Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, Radovanovićeva je rekla da je u jednom trenutku srpski narod u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji imao iste muke i probleme, kojih su se u Srpskoj rešili, ali su Srbi na Kosmetu i dalje ostali u njima.

- Republika Srpska nas voli zato što nas razume, razume naše muke, zato što je sve to prošla. A, narod iz Republike Srpske - to je narod koji će za mene uvek ostati u srcu i koji je poseban, gde god živeo - istakla je Pavlina.

Govoreći o položaju srpskog naroda u Orahovcu, Pavlina je rekla da je sada situacija mirna, dok su se pre nekoliko meseci dešavali sukobi i "nepogode", koje su potresle srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Hvala Bogu, sve je mirno, za sada i nadam se da će ostati. Na nama je samo da se dole na Kosovu i Metohiji molimo, kao što smo se molili i do sada - rekla je ova četrnaestogodišnja devojčica, koja je svojim glasom i pesmama opčinila slušaoce širom sveta.

Pavlina je rekla da pesmama koje peva želi da prenese osećaj da svaki hrišćanin i svaki pravoslavac koji veruje u Boga mora biti pri veri i crkvi i da mora da posti kada je post, da se često pričešćuje.

- Treba da bude samo mira među ljudima - jer kada je mir sve je dobro, a kada je rat, najviše, nažalost, nastradaju oni koji nisu krivi - istakla je Radovanovićeva.

Kada je reč o planovima za budućnost, Pavlina, koja je sada završni razred osnovne škole, planira da se nastavi da bavi muzikom i pevanjem i vjerovatno će upisati srednju muzičku školu, budući da već pohađa nižu muzičku.

Što se tiče posete Republici Srpskoj, Pavlina je najavila da 9. januara nastupa u Bijeljini sa "Beogradskim sindikatom".

Pavlina je u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Rusiji održala desetine humanitarnih koncerata na kojima je prikupljala sredstva za freskopisanje Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, za decu sa Kosova i Metohije i za porodice koji nemaju krov nad glavom.

Za svoj izuzetan umetnički angažman i humanitarni podvig Pavlina je nagrađena "Svetosavskom nagradom" Ministarstva prosvete, plaketom "Najplemenitiji podvig godine" lista "Večernje novosti", "Zahvalnicom" ruske Organizacije "Besmrtni puk" i "Blagodarnicom" Ruske pravoslavne crkve za nastupe na moskovskom Crvenom trgu i u Sretenjskom manastiru 2022. godine.

Nedavno je tokom boravka u Rusiji Pavlini ministar kulture Rusije Olga Ljubimova uručila ikonu sa posvetom divljenja njenoj hrabrosti, ljubavi i veri u pobedu pravoslavlja.

Kopija ikone pred kojom se molio arhimandrit Alipij, Veliki Namesnik Pskovsko-Pečerskog manastira, veoma je retko ikonografsko delo, a Pavlina je poklonila ovu ikonu svojoj crkvi u rodnom Orahovcu - Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Pavlina za svoj rad ima blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!