GOGANOVIĆU PRATNJA POSLE NAPADA: Zamenika ministra odbrane BiH presreli ekstremisti u Sarajevu

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 01. 2024. u 10:48

OSTAJEM u Sarajevu da štitim interese Republike Srpske. Napad me nije uplašio. Ovo je poručio zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, kojeg je u sredu u Sarajevu presrela grupa ljudi, vređala ga i pokušala fizički da se sa njim obračuna.

ГОГАНОВИЋУ ПРАТЊА ПОСЛЕ НАПАДА: Заменика министра одбране БиХ пресрели екстремисти у Сарајеву

Aleksandar Goganović foto SRNA

- Incident se dogodio nakon montiranog procesa u Sudu BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Krenuo sam od Suda prema Lukavici, zastao kod jednog kioska, kada su dva, tri čoveka krenula prema meni dobacujući mi: "Ubij Srbina", "Živeo beg Helez", "Smrt Srbinu Goganoviću" i slično. Ljudi koji su bili sa mnom sprečili su fizički kontakt. Juče sam napadnut ja, sutra će to biti neko drugi - istakao je Goganović nakon sastanka sa zamenikom presedavajućeg u Savetu ministara Stašom Košarcem i ministrom bezbednosti Nenadom Nešićem.

Nešić je kazao da će insistirati da Goganović dobije policijsku pratnju:

- Napad na Goganovića je napad i na BiH, ali pre svega na Republiku Srpsku i sve njene funkcionere. Da li je Sarajevo sigurno mesto za Srbe? Na to pitanje moraće nam odgovoriti mnoge institucije i Tužilaštvo, kao i pripadnici policijskih agencija. Tražićemo da se uradi analiza ko je još od srpskih predstavnika u Sarajevu ugrožen i da mu se dodeli policijska pratnja, dok ne prođu ova teška vremena, koja su uzrokovana ratno-huškačkom politikom bošnjačkih političara.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović najoštrije je osudila napad i istakla da je to još jedan pokazatelj mržnje i netrpeljivosti koja stanuje u Federaciji BiH:

- Ovaj napad, kao i brojni prethodni, direktna su posledica sarajevske političke i medijske hajke usmerene protiv Srpske i njenih institucija.

I lider Srpske Milorad Dodik najavio je da će RS zaštititi svoje predstavnike u institucijama na nivou BiH. On je ocenio da je "sramni napad na Goganovića rezultat antisrpske politike koju vode predstavnici političkih muslimana uz punu podršku dela međunarodne zajednice".

- Osim nekoliko iznuđenih izjava, do sada nismo čuli nijednu u kojoj se nedvosmisleno osuđuje nasilje nad Srbima, dok su istim glasom govorili o svemu što je protiv RS. Srbi u Sarajevu ne mogu slobodno da se kreću i to je jasno i iz jučerašnjeg napada.

Krivične prijave

MINISTAR odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez podneo je krivične prijave protiv predsednika RS Milorada Dodika, svog zamenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića, zbog, kako je naveo, neustavnog i nelegalnog obeležavanja 9. januara.

- Krivična prijava je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj. Temeljno su je pripremili na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a - rekao je Helez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)