STOČARI ČEKAJU ODŠTETU: Semberci uputili zahteve resornom ministarstvu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

20. 01. 2024. u 07:15

POLjOPRIVREDNICI Semberije, na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave Bijeljina, odredili su nadležnom ministarstvu da se do 10. februara pisano izjasni kada će biti isplaćene preostale odštete. U suprotnom, kako su poručili, 14. februara će se ponovo sastati i dogovariti oko datuma mirnih protesta i drugih mera u borbi za svoja prava.

СТОЧАРИ ЧЕКАЈУ ОДШТЕТУ: Семберци упутили захтеве ресорном министарству

Foto:V.Mitrić

Rečeno je da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, niti iko od njegovih pomoćnika, ponovo nisu prisustvovali sastanku, iako su uredno pozvani.

- Nezadovoljstvo proizvođača je sve veće s obzirom na to da se Ministarstvo, uprkos brojnim upitima, nikada nije oglasilo o tome koja će biti dinamika daljeg obeštećenja, osim onog prvobitnog dogovora s početka epidemije koji je još odavno prekršen, a to je da se obeštećenja isplaćuju onim redosledom kojim su podnošeni zahtevi poljoprivrednika, a vrlo su nezadovoljni i zbog činjenice da su u drugim opštinama odštete već isplaćene u potpunosti - kažu u GU Bijeljina.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović složio se zaključcima sastanka, rekavši da je on tu da sprovodi volju naroda, "istu onu volju kojom je on i doveden na svoju funkciju i da poljoprivrednici traže samo ono što im pripada".

Prekršen dogovor

RATARI nisu krili svoju ogorčenost zbog činjenice da je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Savo Bakajlić samoinicijativno otišao u Banjaluku na sastanak u resorno ministarstvo, uprkos činjenici da je na prethodnom sastanku usvojen zaključak da poljoprivrednici ne idu u Banjaluku, nego da zahtevaju da ministar Minić dođe u Bijeljinu.

Još jedan razlog za zabrinutost jeste, kako je rečeno, podatak da je uvezeno 2.000 svinja u Semberiju, a da domaćini ne mogu da obnove proizvodnju, jer im to aktuelni propisi strogo zabranjuju. Iz tog razloga, poljoprivrednici su sa ovog sastanka uputili apel ministarstvu da se hitno reguliše pitanje obnavljanja proizvodnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu