SRPSKA SLOVENCIMA DAJE STRUJU I NOVAC: RiTE Ugljevik i „Elektrogospodarstvo Slovenije“ potisali ugovor i rešili arbitražni spor

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 01. 2024. u 07:00

NAKON 15 godina sudskih sporova, u Ugljeviku je u utorak stavljena tačka na spor između "Elektrogospodarstva Slovenije", Holdinga "Slovenske elektrane" i Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Ugljevik".

СРПСКА СЛОВЕНЦИМА ДАЈЕ СТРУЈУ И НОВАЦ: РиТЕ Угљевик и „Електрогосподарство Словеније“ потисали уговор и решили арбитражни спор

Foto: V. M.

 Naime, predstavnici RiTE Ugljevik i pomenutih firmi iz Slovenije potpisali su tri ugovora povodom arbitražnog spora koji se okončao prošle godine a gde će, prema pravosnažnoj presudi, RiTE "Ugljevik" sve dok bude radila isporučivati Sloveniji jednu trećinu proizvedene električne energije, i na to još isplatiti finansijske obaveze od 67 miliona evra.

Da podsetimo, Slovenci su tužili RiTE Ugljevik jer su zajedno sa Republikom BiH u bivšoj SFRJ zajedno gradili ovu termoelektranu.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da će Srpska biti u stanju da izvrši svoju obavezu iz arbitražne odluke. Kao važno je naveo da više ne postoji zabrinutost za dalje funkcionisanje RiTE, što je i bio najvažniji cilj, i ukazao na razumevanje u sistemu "Elektroprivrede RS" (ERS) i principe solidarnosti dok se odluka bude izvršavala.

Generalni direktor ERS Luka Petrović rekao je da će trećina električne energije iz RiTE biti isporučena slovenačkoj strani po ceni koja je bliska ceni koju plaća matično preduzeće. Prema njegovim rečima, presuđenih 67 miliona evra platiće iz svojih sredstava "Elektriprivreda RS" u 14 polugodišnjih rata, sa kamatnom stopom od jedan odsto.

Dodao je da je saradnja sa Slovenijom i do sada bila dobra, jer su oni među većim kupcima struje iz ERS.

Dobra poslovna saradnja

GENERALNI direktor Holdinga "Slovenske elektrane" Tomaž Štokelj zahvalio je za lep prijem i za konstruktivnu saradnju, istakavši da je radostan što će posle 30 godina krenuti isporuka električne energije.

- Verujem da ćemo sa takvom pozitivnom saradnjom u sledećim mesecima rešiti i ostala otvorena pitanja, kao i da ćemo graditi poslovnu saradnju - rekao je Štokelj.

- Omogućili smo da RiTE "Ugljevik" nesmetano radi u budućnosti, da Ugljevik dobija koncesionu naknadu od pet miliona maraka godišnje, da radnici, dobavljači i izvođači radova imaju budućnost i da zadrže radna mesta - naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, Vlada RS nije problem prefakturisala građanima kroz cenu struje, nego se odrekla dela dividende iz "Elektroprivrede" nauštrb toga da građani ne osete ovaj finansijski problem.

V. d. direktora RiTE "Ugljevik" Diko Cvijetinović rekao je da je potpisivanje ugovora sa slovenačkom stranom veliki dan za ovo preduzeće.

- Sada smo sigurni da nastavak rada RiTE neće biti pod znakom pitanja - poručio je Cvijetinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)