PRETE SRBIMA ZBOG IMOVINE: Poruke mržnje iz Federacije BiH sve češće

Невена Бунић
Nevena Bunić

24. 02. 2024. u 12:00

RATNOHUŠAČKE izjave, pretnje i poruke mržnje prema Srbima koje dolaze iz Sarajeva poslednjih meseci intenzivirane su i rastu uporedno sa političkim pritiscima na Republiku Srpsku i njene zvaničnike.

ПРЕТЕ СРБИМА ЗБОГ ИМОВИНЕ: Поруке мржње из Федерације БиХ све чешће

Foto: Borislav Zdrinja

Poslednja u nizu koja je dobila pretnje je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić, na koju je osuto drvlje i kamenje nakon izjava koje je dala prilikom izlaska iz Suda BiH. Iako je tu bilo psovki, Vulićeva je rekla šta se dešavalo u sudnici, gde je nedavno održano ročište predsedniku RS Miloradu Dodiku. Međutim, njenu nesmotrenost kaznili su dežurni mrzitelji Srba - dobila je poruke sa jezivim pretnjama smrću i uvredama.

"Krenite više do Dunava ćemo vas proterati, fu*so srpska", "Treba ih drugi put kamenovati kad dođu u Bosnu pristalice četničke", "Dođi na sledeće ročište, pa ćeš videti šta će te iz mase strefiti", samo su neke od jezivih poruka koje je dobila Vulićeva.

Umesto da traže kažnjavanje ljudi koji prete ubistvom, političari iz Federacije zahtevali su da se Vulićeva kazni zbog psovki. Nedugo posle toga stigla je informacija da se sprema atentat na Dodika, koju je u javnost iznela Vulićeva.

- Pretnje koje su upućene meni, su i pretnje Srpskoj i srpskom narodu. Pitanje je ko će biti od nas novi Nemanja Gardović. Mi pozivamo na suživot i poštovanje "Dejtona", a oni prete novim suobima. Oni su osokoljeni i od međunarodne zajednice koja ih podržava - navela je Vulićeva.

Kampanja protiv Dodika

PROTIV predsednika Srpske vodi se kampanja u poslednjih nekoliko godina.

- U početku su pokušali sa utvrđivanjem krivično-pravne odgovornosti oko njegovih poslova i transakcija. Kada u tome nisu uspeli da pronađu ništa, onda su pokrenulu politički proces protiv njega zbog nepoštovanja odluka tzv. visokog predstavnika i njegovog nametnutog zakona - kaže Župljanin.

Ne treba zaboraviti ni napad na zamenika ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandra Goranovića koji se nedavno desio u Sarajevu, takođe nakon ročišta Dodiku.

Koliko su ozbiljne ove pretnje, za "Novosti" je objasnio dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin.

- Pretnje i incidenti nisu od juče, to se godinama dešava Srbima u Federaciji. Svakako da se ne sme zanemariti nijedna preteća poruka ili slična objava na društvenim mrežma. Moguće je da se radi o praznim pričama u 1.000 poruka, a da 1.001. bude ostvarena. Zato je neophodno da bezbednosne strukture provere svaku informaciju, jer je očigledno da u Federaciji neće - rekao je Župljanin.

Župljanin je objasnio zbog čega su incidenti i ratnohušačke poruke pojačane u poslednje vreme.

- U toku je ogroman politički pritisak na Srpsku, na njenu imovinu i njene institucije, od strane bošnjačke politike potpomognute stranim faktorima, i takve poruke samo prate to stanje. Suđenje Miloradu Dodiku je takvim ljudima samo dalo vetar u leđa - pojasnio je Župljanin.

I ranijih godina bilo je javnih poziva na linč i likvidaciju zvaničnika Srpske, pa i Dodika, ali niko iz Federacije nije krivično procesuiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)