I MAMIĆ SASLUŠAN U SIPA: Ko je dao sat uhapšenom predsedniku Suda BiH Ranku Debevcu?

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 02. 2024. u 06:30

TUŽILAŠTVO BiH proširilo je istragu u aferi "Prisluškivanje" protiv suspendovanog predsednika Suda BiH Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OBA.

И МАМИЋ САСЛУШАН У СИПА: Ко је дао сат ухапшеном председнику Суда БиХ Ранку Дебевцу?

Foto EPA

Istraga je proširena na više predmeta, što je jedan od razloga zbog čega je postupajući tužilac Bojana Jolović zatražila produženje pritvora za još mesec dana. Debevec i Osmica se nalaze u pritvoru od 21. decembra prošle godine, a pritvor im ističe 17. februara.

Prema nezvaničnim informacijama, u svojstvu svedoka, u SIPA je saslušan i Zdravko Mamić, bivši predsednik Dinama, koji se već godinama nalazi u BiH, koja je odbila da ga izruči Hrvatskoj.

- Debevec se sumnjiči da je od Mamića dobio sat. Ali, Mamić je u iskazu SIPA rekao da se ne radi o davanju mita, nego da je Debevecu dao neku vrstu poklona. Međutim, sat još uvek nije pronađen iako je SIPA pretresla kuću Debeveca - navodi izvor "Novosti".

Pripadnici SIPA su u utorak pretresli kuće uhapšenog Debeveca, ali i radnika Suda BiH Milislava P., koji je i priveden nakon pretresa.

Proširenje istrage protiv Debeveca se odnosi na sumnju na koruptivne aktivnosti, tačnije suspendovani predsednik Suda BiH osumnjičen je za primanje mita za predmete koji su se vodili pred tim sudom.

Tražili ime političara

IZ Tužilaštva BiH tvrde da su Debevec i Mehmedagić telefone prisluškivali da vide hoće li se u predmetima koji se vode pred Sudom BiH pomenuti ime jednog političara, ali Tužilaštvo nije navelo o kome se radi.

- Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično delo lažno predstavljanje - saopštila je SIPA.

Dodaju da je osumnjičeni sproveden u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Debevec i Mehmedagić su uhapšeni 18. decembra, a tri dana kasnije određen im je jednomesečni pritvor, koji je zatim produžen za još mesec dana. Osumnjičeni su da su prisluškivali telefone tužilaca i zaposlenih u Sudu BiH.

Takođe, svedoci Tužilaštva tvrde da je u Sudu bez evidentiranja bilo oko 60 naloga za provođenje mera prisluškivanja koje je naredila OBA, koji su kasnije izbrisani iz evidencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)