PUTEVI POD VODOM: Una i Sana se izlile na području Novog Grada, Kostajnice i Prijedora

S.M.

13. 03. 2024. u 05:00

USLED obilnih padavina došlo je do izlivanja reka Une i Sane. Una se izlila kod Kostajnice i poplavila poljoprivredno zemljište i desetak vikendica. Sana se izlila u Prijedoru i Novom Gradu gde je potopila mnogobrojne saobraćajnice koje nisu prohodne za građane.

ПУТЕВИ ПОД ВОДОМ: Уна и Сана се излиле на подручју Новог Града, Костајнице и Приједора

Foto: Printskrkin/Fejsbuk/Nezavisne

Civilna zaštita je zabeležila da se vodostaj reke Sane u Novom Gradu za jedan dan povećao 90 centimetra i da raste.

- Sana je u Novom Gradu prebacila 450 centimetara i približila se redovnoj koti odbrane od poplava. Bujične vode poplavile su lokalne puteve u delu naselja Svodna u opštini Novi Grad - rekao je samostalni stručni saradnik za poslove opštinske Civilne zaštite Mirko Lukić.

Naveo je da vode ima na deonicama magistralnih puteva Novi Grad -Kostajnica i Novi Grad - Prijedor, i da je u Petkovcu evidentiran manji odron.

Prema njegovim rečima, na terenu su ekipe Civilne zaštite, Vatrogasno-spasilačke jedinice i mehanizcija "Prijedorputeva".

Pre upotrebe prokuvati vodu!

ZBOG padavina i velike količine vode u reci Uni koja povlači i dosta mulja, iz Komunalnog preduzeća "Komunalno" iz Kostajnice, upozoravaju i preporučuju građanima da prokuvaju vodu pre upotrebe.

U Prijedoru reka Sana se izlila iz korita u naseljima Tukovi, Raškovci, Bišćani i Brezičani nakon obilnih padavina, ali nije zabeleženo da je voda ušla u objekte, saopšteno je iz Gradske uprave.

S druge strane, vodostaj reke Une je 420 centimetara i za 80 cm se povećao samo u ponedeljak. Portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić kaže da se Una izliva iz korita i plavi poljoprivredne parcele.

- Nekoliko vikend kuća je zaplavljeno. Očekujemo da neće doći do ugrožavanja stambenih objekata i da će doći do smirivanja situacije, jer imamo informacije da Sana i Una uzvodno stagniraju - istakao je Pašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)