SRBI ČUVAJU MLADOG HEROJA SA OZRENA OD ZABORAVA: Navršila se 31 godina od pogibije Spomenka Gostića

T. C.

20. 03. 2024. u 21:15

NAJMLAđI odlikovani borac Vojske Republike Srpske Spomenko Gostić (15) poginuo je na današnji dan pre 31 godinu na ozrensko-maglajskom ratištu.

СРБИ ЧУВАЈУ МЛАДОГ ХЕРОЈА СА ОЗРЕНА ОД ЗАБОРАВА: Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића

Foto: prinskrin

U porti Spomen-hrama rođenja Presvete Bogorodice u Doboju je služen pomen ovom hrabrom dečaku koji se borio za svoje ognjište.

Protojerej-stavrofor Rastko Maksimović rekao je da je na ovaj način odata zahvalnost Gostiću i svim junacima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer su dali ono najvrednije što su imali za Republiku Srpsku.

- Treba da se sećamo svih žrtava. Neka Spomenko bude simbol sve te dece i svih drugih koji su poginuli ne samo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Maksimović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao da je Spomenko Gostić bio i ostaće istinski heroj proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, čije ime nikada ne sme da padne u zaborav.

Dobio spomen-bistu u Doboju

MLADI heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama rođenja Presvete Bogorodice.

- Spomenko je zajedno sa svojih pet saboraca otišao na večnu stražu. Stradali su od muslimanske granate braneći svoje selo, svoja ognjišta, svoje njive. Svaka srpska žrtva je velika, ali posebna je žrtva deteta, čije je detinjstvo surovo prekinuto, i koje je sa nepunih 15 godina upoznalo svet u svom najmračnijem izdanju - rekao je Dodik.

Spomenko Gostić je rođen avgusta 1978. u Doboju. Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gde je prvo bio kurir, da bi kasnije razvozio hranu vojnicima. Nekoliko meseci pre pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gde je i okončao svoj mladi život.

Kao najmlađi pripadnik Vojske RS poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Sahranjen je na mesnom groblju, gde počivaju njegova majka i baka, koje se, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024