KACIGA ČUVA ŽIVOT: U trebinjskom Domu mladih kampanja za oko 200 srednjoškolaca

D.Curać

04. 04. 2024. u 05:00

NIZOM aktivnosti u Trebinju je počela kampanja "Retro je in! Vozi napred, pogledaj nazad", čiji je cilj povećanje bezbednosti vozača motocikala i mopeda i smanjenje nastradalih. U okviru kampanje za 200 trebinjskih srednjoškolaca u Domu mladih održano je predavanje "Život nema reprizu".

КАЦИГА ЧУВА ЖИВОТ: У требињском Дому младих кампања за око 200 средњошколаца

Foto PU Trebinje

Predavanje je održao Milan Mitić iz Požarevca, koji je vozeći motocikl velikom brzinom, pod uticajem alkohola i bez zaštitne kacige, doživeo saobraćajnu nezgodu i zadobio teške telesne povrede.

- Došao sam da ispričam svoju životnu priču u nadi da ćete, ukoliko se nađete u sličnoj situaciji, postupiti drugačije. Veoma mlad sam počeo konzumirati alkohol i izazivati razne probleme, ne razmišljajući o posledicama do kojih može doći. Nikada nisam mislio da mogu svoj život dovesti u opasnost. Kao i većina mladih, voleo sam da se dokazujem i da budem bitan u društvu, ali sam izabrao pogrešan put - rekao je Mitić.

Organizovan je i defile motociklista ulicama Trebinja, kako bi se skrenula pažnja na važnost nošenja zaštitne opreme.

- U proteklih pet godina u Srpskoj, u proseku, strada 10 motociklista, 80 ih bude teško povređeno, dok oko 114 njih zadobije lakše povrede. Tokom ove kampanje Agencija će da uputi inicijativu o izmeni zakona o polaganju vozačkog ispita za moped i motocikl, odnosno da se uskladi sa evropskom direktivom - rekao je Nikola Torbica, rukovodilac Odseka za vozače u Agenciji za bezbednost saobraćaja RS.

Obuka o bezbednosti

MIRKO Ćurić, gradonačelnik Trebinja i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS Mladen Petrović razgovarali su o organizaciji obuka o bezbednosti u saobraćaju za decu u osnovnim i srednjim školama. Kampanja "Vozi napred, pogledaj nazad!" sprovodi se u periodu od 1. aprila do 31. avgusta.

Kada je u pitanju Trebinje, od 1. januara 2023. do aprila ove godine izdato je 77 prekršajnih naloga zbog nenošenja kacige, evidentiran je jedan poginuli motociklista, jedan vozač mopeda. Osam motociklista su zadobili teške telesne povrede, dok su lakše povrede zadobili jedan vozač mopeda i devet motociklista.

Aleksa Aleksić, predsednik Moto kluba TNT Trebinje kaže da je oprema neophodna za sigurnost motorista, ali i drugih učesnika u saobraćaju.

- Dosta se radi na edukaciji o sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, ali i korišćenju zaštitne opreme - rekao je Aleksić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave