KO JE U GROBU UMESTO BEBE SARE: Posle DNK analize posmrtnih ostataka pokrenuta istraga o smrti novorođenčeta iz Banjaluke

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 04. 2024. u 23:00

OKRUŽNO javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet i pokrenulo istragu u vezi sa slučajem smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina iz Banjaluke, koja je 2018. godine preminula u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

КО ЈЕ У ГРОБУ УМЕСТО БЕБЕ САРЕ: После ДНК анализе посмртних остатака покренута истрага о смрти новорођенчета из Бањалуке

Roditelji bebe Sare foto printskrin cin

Istraga je pokrenuta nakon otkrića Centra za istraživačko novinarstvo prikazanih u dokumentarnom filmu "Gdje je Sara?", a koje se tiču DNK analize posmrtnih ostataka dve bebe za koje je veštačenjem utvrđeno da ne pripadaju biološkim roditeljima, odnosno Aleksandri Blagojević i Nataši Stijak iz Brčkog kojoj je, kao i Aleksandri, u UKC RS rečeno da joj je novorođenče preminulo i da je sahranjeno na groblju.

Naime, dve majke su u vrlo kratkom razmaku ostale bez dece, prevremeno rođenih beba, koje su živele svega nekoliko dana. A, onda im im je saopšteno da su umrle. I jednoj i drugoj je to bilo sumnjivo.

Tako su, tražeći Saru, njeni roditelji morali da iskopaju dva tela sa dečje parcele banjalučkog groblja na Pobrđu i uporede DNK i došli su do šokantnih podataka da u grobu nije njihova beba, niti novorođenče Nataše Stijak.

Još misterioznih smrti

OSIM ovog slučaja sumnjiva je smrt još tri bebe za čiju sudbinu se ne zna, izjavio je advokat Dragan Tolimir, koji je zastupao Aleksandru Blagojević i Miloša Kuprešanina. On je potvrdio da će podneti krivične prijave protiv N. N. lica, UKC i Gradskog groblja: - Sada sam odlučio da se borim na drugi način, da iskoristim zainteresovanost medija i snimljenog filma i sada su dobili glavobolju koju su zaslužili jer nisu bili konstruktivni.

Zato je Tužilaštvo po službenoj dužnosti formiralo predmet, radi provera navoda, prikupljanja informacija i obaveštenja i utvrđivanja svih okolnosti, rekla je portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović.

Aleksandra Blagojević, majka bebe Sare, izjavila je za medije da je njeno mišljenje podeljeno, da je moguće i da je dete živo i da nije.

Pod lupom i praćenje trudnoće

INAČE, u Tužilaštvu navode da su ranije istraživali okolnosti lečenja Blagojevićeve, kao i samu smrt deteta navodeći da tu nisu pronađeni elementi krivičnog dela.

- OJT Banjaluka je 5. oktobra 2021. donelo naredbu o nesprovođenju istrage povodom praćenja trudnoće, porođaja i boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Blagojević i smrti novorođenčeta 8. septembra 2018, protiv UKC RS, zbog krivičnog dela nepružanje lekarske pomoći. Istraga je tada obustavljena jer nije bilo osnova sumnje, navode u Tužilaštvu i dodaju da je na tu tužilačku odluku majka uložila pritužbu glavnom okružnom javnom tužiocu OJT Banjaluka, koji je odbio pritužbu kao neosnovanu.

- Svesna sam da postoji velika verovatnoća da nije, ali se to moglo saopštiti na mnogo lepši način. I sad ne bi došlo do ove zbrke. Miloš i ja ne bismo potrošili pet i po godina, i svi ovi ljudi ne bi morali da rade ono što rade da su institucije uradile svoj posao kako treba - poručila je Aleksandra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave