DODIK: Nećemo u EU ni u bavarskim pantalonicama, ni u kaubojskim čizmama

Novosti online

03. 04. 2024. u 16:02

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da BiH u EU neće ući ni u bavarskim pantalonicama, ni u kaubojskim čizmamam već, kako je naveo, "samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi".

ДОДИК: Нећемо у ЕУ ни у баварским панталоницама, ни у каубојским чизмама

Foto: Predsjednikrs.net

Dodik je to poručio ministru transporta i komunikacija u Savetu ministara Edinu Forti, kao odgovor na njegov poziv da se političari u BiH dogovore o tome "ko vuče zemlju napred, a ko nazad".

Ocenivši poziv Fota "više nego besmislenim", Dodik poručuje da razume, da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcenjuju sami sebe, ali "odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD".

- Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući", poručio je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ministru Forti je odgovorio da se tu nema više u vezi s čim dogovarata. 

- Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu sa demokratskim principima, naveo je Dodik.

Ističe da je svaki rezultat na putu ka EU koji je napravljen, bio rezultat takvog odlučivanja.

- Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sedeli, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, rešili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi i Šmit odvedu u gluvu sobu, naveo je Dodik i istakao da je "stvar u vezi s apelacionim sudom zapravo vrlo jasna".

Dodik ističe da Forto očito ne misli da Banjaluka treba da bude domaćin apelacionom sudu, jer je, kako pretpostavlja, ona sedište institucija Republike Srpske.

- Moj stav je da je lekovito i dobro za izgradnju međusobnog poverenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sedišta ima na decentralizovan način. Takođe, važno je što su nam ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković nesvesno, a Edin Forto svesno obznanili da 'SAD imaju svoju agendu ovđe', uveravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo, poručio je Dodik.

Za njega, ističe predsednik Republike Srpske, politiku ovde pre svega definišu i sprovode, srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

- SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem, naveo je Dodik.


BONUS VIDEO: UOČI TRADICIONALNE AKCIJE NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE: 61. dodela priznanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?