ŠMIT ŠTITI AKTUELNI SAZIV CIK: Srpska osudila novo nametanje iz OHR vezano za izborni proces u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 04. 2024. u 06:50

NOVE Izmene Izbornog zakona BiH, od strane Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, znače u praksi da će članovi aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) BiH ostati na poziciji do 2027. godine, jer se na njih neće odnositi odredbe o penzionisanju. Prema Šmitovoj izvornoj odluci od 26. marta nametnute su odredbe prema kojima bi članovima CIK koji napune 65 godina istekao mandat.

ШМИТ ШТИТИ АКТУЕЛНИ САЗИВ ЦИК: Српска осудила ново наметање из ОХР везано за изборни процес у БиХ

Sednica CIK BiH / Foto CIK BiH

Ali, očigledno nakon što je, kako kažu izvori "Novosti", Šmitu sugerisano da to znači kako će troje članova CIK po nametnutoj odluci Šmita otići u penziju već ove godine, i da će vladajuća koalicija na nivou BiH, SNSD, HDZ BiH i "Trojka", imenovati svoja tri člana u CIK, pa će zajedno sa aktuelnim članom Vladom Rogićem iz HDZ BiH imati većinu u CIK, i moći da donose odluke mimo Šmita, onda je preinačio raniju odluku i zadržao aktualni saziv CIK do 2027.godine!

Tako je prema novoj odluci iz OHR, svim članovima CIK BiH, a njih je sedam, produžen mandat do 2027. godine. To znači da će aktuelni saziv CIK nadgledati i lokalne izbore ove godine, i što je još važnije Opšte izbore 2026.

Inače, u CIK BiH sedi čak šest članova koji se dovode u vezu sa opozicionim partijama iz RS i Federacije.

Predsednik RS, Milorad Dodik izjavio je da se intervencije Kristijana Šmita na Izborni zakon BiH neće primenjivati u Srpskoj, koja će izbore sprovesti po svom zakonu, a ako CIK BiH nešto pokuša da organizuje biće joj onemogućeno.

Uticaj na rezultate glasanja

SRPSKI član PBiH Željka Cvijanović izjavila je da je namera Kristijana Šmita da u potpunosti upravlja CIK-om i da utiče na izborne rezultate.

- Na šta liči zemlja u kojoj neizabrani stranac nešto nametne, pa za par dana popravlja to što je nametnuo. Ovo sve liči na cirkus - istakla je Cvijanovićeva i dodala da sva Šmitova izborna petljavina ide u pravcu uklanjanja neposlušnih i postavljanja onih koji će ćutke sprovoditi njegovu volju.

- Do početka druge polovine ovog meseca usvojićemo svoj izborni zakon i sprovoditi izbore u skladu s njim, ne uvažavajući ono što Šmit nameće - rekao je Dodik.

Dodao je da je OEBS svaki put rekao da su izbori u BiH bili fer i pošteni.

- Mogu biti prihvaćene tehničke izmene, ali žele da promene Ustav čime bi CIK bio važniji organ od vlada u nekim državama koji će proganjati političke faktore i propisivati uslove - dodao je Dodik.

Ističe da Šmit sve ovo podmeće kao kukavičje jaje, jer CIK nema ovlašćenja za lokalne i republičke izbore.

- Sada želi da CIK, koji se može iščitavati kao sarajevska komisija, imenuje predsednike izbornih komisija u našim selima, zaseocima i školama. To je podmukao potez koji ide iz Sarajeva, a onda će obezbediti i pare u budžetu BiH kako bi ovi predsednici bili plaćeni kao državni službenici, što neće proći - naglasio je Dodik.

glosa - Iako troje članova CIK stiču ove godine uslov za penzionisanje, Šmit im produžio mandat do 2027. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?