ZAVRŠENA SETVA KUKURUZA U SEMBERIJI: Poljoprivrednici ne pamte da su ovako rano priveli kraju radove u poljima

B.Milošević

13. 04. 2024. u 08:15

UMESTO da tek počne po optimalnim rokovima, u Semberiji je zvanično završena ovogodišnja setva kukuruza. Ni najstariji Semberci se ne sećaju, da je setva obavljana i tokom marta meseca, ali poučeni lošim iskustvom iz prethodnih sušnih godina, ratari pokušavaju da se izbore sa klimatskim promenama.

ЗАВРШЕНА СЕТВА КУКУРУЗА У СЕМБЕРИЈИ: Пољопривредници не памте да су овако рано привели крају радове у пољима

Foto: B. Milošević

Sreten Vučković iz gradskog Odeljenja za poljoprivredu kaže da je visoka temperatura omogućila setvu i pre roka.

- Ovog proleća planirano je da se u Semberiji zaseje 32.670 hektara, što je za 250 hektara manje u odnosu na proleće prošle godine - kaže Vučković. - Od toga 26.000 hektara biće zasejano kukuruzom, a ostatak sojom, suncokretom,krmnim biljem i povrćem.

Rizična setva koja je obavljana krajem marta daje rezultate jer se na nekim parcelama već pojavljuju mlade biljke kukuruza.

- Setva koja je obavljana početkom aprila imaće smisla samo ako uskoro padne kiša, inače, seme ne može isklijati - kaže Vučković.

Bez obzira na sve, vremenske (ne)prilike odrediće sudbinu ovogodišnje setve u vreme nalivanja zrna, jer će visoke temperature bez kiše ipak ovu ranu setvu učiniti besmislenom.

Uprkos skupom repromaterijalu i činjenici da setva iz godine u godinu postaje sve nerentabilnija, i da cene žitarica ne prate cene proizvodnje, semberski ratari ne odustaju od obrade njiva i proizvodnje hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)