MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 04. 2024. u 06:15

U ISTOČNOM Novom Sarajevu i Sarajevu, obeležava se 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici gde je 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno 28 pripadnika JNA, više od 70 ranjeno, a više od 200 je zarobljeno i mučeno. Za masakr vojnika u Dobrovoljačkoj ulici te 1992. niko nije odgovarao.

МУСЛИМАНСКИ ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Обележавање 32.годишњице од масакра војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву

Foto S. Mišljenović

U Sudu BiH se vodi proces protiv "Ejup Ganić i drugi", za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, ali proces traje već dve godine i kraj se ne vidi, konstantno se odlažu ročišta.

Nebojša Vidaković, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, podsetio je da je Tužilaštvo BiH 20. novembra 2018. donelo naredbu o ponovnom otvaranju istrage u predmetu "Dobrovoljačka".

- Sud BiH potvrdio je u maju 2022. optužnicu protiv 10 lica, među kojima je i Ejup Ganić, kao član Predsedništva RBiH, koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja - naveo je Vidaković.

Naglasio je da je Sud BiH u decembru 2022. potvrdio optužnicu protiv još jednog lica u tom predmetu, i to protiv Kerima Lučarevića.

Poginuli bez mogućnosti otpora

BEZ mogućnosti da pruže bilo kakvu vrstu ozbiljnijeg otpora, kod platoa Skenderija ubijeno je 11 pripadnika JNA, i to kapetan Marko Labudović, poručnici Obrad Gvozdenović, Ivica Cvetković, Mihad Kastrati, kao i vojnici Branko Popović, Kruno Bešlić, Mladen Nikolić, Radoš Pajović, Aleksandar Blagojević i Srđan Nikolić, te vozač Nebojša Bojanić. Posmrtni ostaci Mihada Kastratija i Krune Bešlića do današnjeg dana nisu pronađeni.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Branimir Kojić kaže da je grad Sarajevo u ratu proterao 157.000 ljudi, i da je bilo čak 211 logora za Srbe.

- Sarajevo ne želi da ni nakon tri decenije kaže istinu o zločinu u Dobrovoljačkoj, već se uporno Bošnjaci predstavljaju kao žrtve, a Srbi kao zločinci - poručio je Kojić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, kaže da je prošlo dovoljno vremena da oni koji su počinili ovaj zločin za to i odgovaraju. Izrazio je žaljenje što se neće dokazati krivica nekih od glavnih nalogodavaca koji više nisu živi, kao što je Jovan Divjak.

- Presuda treba da pokaže da se radi o ratnim zločincima koje Sarajevo slavi kao heroje - rekao je Ćosić.

Gordana Gvozdenović, sestra ubijenog poručnika JNA Obrada Gvozdenovića, kaže da je njen brat ubijen sa 24 godine u Dobrovoljačkoj kao vojno lice JNA.

- Obrad nije bio nikakav agresor kako ih sada predstavljaju u Sarajevu. Kako da bude agresor u svojoj zemlji koja je tada još postojala - ističe Gordana.

Priseća se da je 19. maja sa VMA iz Beograda porodici javljeno da imaju telo koje bi moglo biti njen brat.

- Odlazim na VMA. Pred mene stavljaju unakaženo telo. Brata sam prepoznala po prstima, a onda je i stomatološki karton potvrdio da je to Obrad. Unakaženo telo moga brata je dokaz da se radilo o monstrumima, jer normalan čovek nikada ne bi mogao tako nešto da uradi - kaže Gordana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)