BIH SE RASPADA – NE POSTOJI: Dodik objasnio zašto je to nemoguća zemlja

Novosti online

25. 04. 2024. u 09:25

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se sistem spoljne politike BiH raspao, jer ambasadori iz bošnjačkog naroda glasaju po zahtevu svojih političkih partija, a ne institucija BiH, ocenivši da to pokazuje da je BiH nemoguća zemlja.

БИХ СЕ РАСПАДА – НЕ ПОСТОЈИ: Додик објаснио зашто је то немогућа земља

Foto V. Tripić

Dodik je s tim u vezi naveo primer ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, koji je bez odluke BiH podneo rezoluciju o Srebrenici Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Srpske je za "RT" rekao i da se raspad sistema spoljne politike BiH ogleda i u tome da Predsedništvo BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku zemlje, nema jedinstven stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, iako BiH nije priznala tzv. Kosovo kao državu.

Dodik je upitao kako onda neko može da glasa da samoproglašeno Kosovo uđe u neku međunarodnu organizaciju.

- BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete da budete ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla "dobro, pošto vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo nezavisnost Republike Srpske". Kako bi oni reagovali, šta bi uradili? - upitao je Dodik, navodeći da bi onda zavladala opšta histerija.

Sve to, ocenio je Dodik, govori da nema ni unutrašnjeg, ni regionalnog i ni globalnog pitanja oko koga u BiH ne postoje "dramatične i definitivne razlike".

- To je sad stvar BiH i njenog minimalnog dostojanstva i kontinuiteta, ali se sistem spoljne politike BiH raspao - ne postoji. Imate ambasadore po svetu, muslimane, koji glasaju kako kaže njihova politička partija, a ne organi BiH i to govori da se sve raspalo - rekao je Dodik.

BONUS VIDEO: PROFILISANjE "Sve je počelo kao hobi a sada obilazim 100. zemlju", Jovana Kvržić od istoka do zapada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)