SIPA MU UPALA U KUĆU I ODVUKLA GA U ZATVOR: Oštre reakcije na hapšenje ratnog komandanta VRS - On je antifašista i čovek istine

V. Mitrić

08. 09. 2020. u 15:17

NAČELNIK opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je, povodom hapšenja Ratka Đurkovića, ratnog komandata bataljona VRS, majora u rezervi VRS, koje su u utorak ujutru, zbog navodnih ratnih zločina, izveli pripadnici Sipe, da je reč o „čoveku istine“.

СИПА МУ УПАЛА У КУЋУ И ОДВУКЛА ГА У ЗАТВОР: Оштре реакције на хапшење ратног команданта ВРС - Он је антифашиста и човек истине

Ognjen Matavulj

- Đurković je ugledan domaćin i komšija, za svog radnog veka je bio dobar pedagog i nastavnik, pravdoljubiv i čovek istine koji je levičarski opredeljen. On je inicijator izgradnje parka rusko-srpskog prijateljstva u Donjoj Trnovi koja je poznata po antifašizmu rekao je Perić.

Foto: V. Mitrić

- Verujem da će se Đurković istinom odbraniti od nepravednih optužbi.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da ova organizacija oštro osuđuje hapšenje jednog od najuglednijih građana Ugljevika.

- Jutros su između 5.30 i 6.00 časova na jedan potpuno neljudski način pripadnici SIPA upali u kuću Đurkovića i uhapsili ga, kako kažu, zbog ratnih zločina. Nas je zaprepastio sam čin tog hapšenja, jer se radi o čoveku koji ima 76 godina i koji je odgovoran i lojalan i koji bi se odazvao na svaki poziv - rekao je Marinković.

Foto: V. Mitrić

On je istakao da se Ugljevik ponosi svojom Prvom majevičkom brigadom VRS koja nije imala nijednog procesuiranog vojnika za ratne zločine.

- Znamo da naši borci nisu pravili ratne zločine, Đurković je uvek bio vrsni borac i vojskovođa a svi znaju da se čitav svoj život bori protiv fašizma, rasizma i šovinizma, i sigurno da nikada ne bi činio zločin - naveo je Marinković i dodao da su u ratno vreme kada je branjena Republika Srpska vojnici učili od Đurkovića o ponašanju i vođenju odbrambenog rata. Jedini zločin na području opštine Ugljevik počinili su muslimanske snage iz Teočaka kada su 13. septembra 1994. godine upale u selo Mezgraju gdje su ubili tri civila, i više vojnika  i ranili stariju žensku osoba i zapalile više kuća - zaključio je Marinković.

Foto: V. Mitrić

On je rekao da će Boračka organizacija pružiti svu neophodnu podršku Ratku Đurkoviću i da je obavestila sve relevantne institucije Srpske prema njegovim rečima sramnom hapšenju.

Ratko Đurković rođen je 1944. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, predsednik je SUBNOR-a ove opštine. Istakao se kao društveno koristan radnik koji je čitav život proveo u opštini Ugljevik radeći kao učitelj, nastavnik, direktor škole, predratni predsednik Skupštine opštine Ugljevik, direktor SIZ Ugljevika, načelnik Odeljenja urbanizma u opštini Ugljevik.

U toku odbrambenog rata bio je komandant prvog bataljona Prve majevičke brigade i načelnik Štaba ove brigade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!