HAKERSKIM NAPADIMA DO NOVCA: Hapšenje u Stanarima zbog sajber kriminala

O. M.

21. 09. 2020. u 09:07

RADISLAV P. iz Stanara uhapšen je u okviru međunarodne akcije zbog sumnje da je zajedno sa drugim osobama iz Istočne Evrope unosio kompjuterske viruse u računare oštećenih u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama.

ХАКЕРСКИМ НАПАДИМА ДО НОВЦА: Хапшење у Станарима због сајбер криминала

Foto: Ilustracija

Pejčić je otkriven u akciji Odeljenje za visokotehnološki kriminalistitet UKP MUP-a RS radilo zajedno sa kolegama iz Velike Britanije. Na teret mu se stavlja da je počinio krivična dela izrada i unošenje kompjuterskih virusa, te pranje novca.

Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS, kaže da su u višemesečnoj akciji identifikovane osobe koje su kreirale maliciozne programe, koje su distribuisali putem specijalizovanih platformi na internetu.

- Osumnjičeni su unosili komjuterske viruse s ciljem kreiranja mreže zaraženih računara (Botnet) nakon čega su kontrolisanom upotrebom te mreže vršili napade (DDoS, Ransomware) u cilju sticanja protivpavne imovinske koristi - saopštio je MUP RS.

Pojašnjava se da je blokiran račun na kojem se nalazilo oko 46.000 KM, te da je u pretresu objekata osumnjičenog pronađeno oko 37.000 KM u kešu.

- U pretresu je oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim delima - rekla je Miljanović.

Akcija je sprovedena po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a nakon kriminalističke obrade osumnjičeni Radislav P. je pušten da se brani sa slobode. Protiv njega će biti dostavljen izveštaj tužilaštvu za krivična dela izrada i unošenje kompjuterskih virusa, te pranje novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati