SRPSKA GUBI STOTINE MILIONA MARAKA!: Zbog pandemije kovida 19 ove godine izostao dolazak predstavnika dijaspore RS

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 10. 2020. u 08:12

ZBOG problema sa pandemijom virusa korona, više hiljada građana Srpske koji su u inostranstvu, ove godine nisu dolazili u svoj rodni kraj. Nažalost, njihov izostanak značajno se odrazio i na ukupna novčana sredstva koja dijaspora godišnje donosi u Srpsku.

СРПСКА ГУБИ СТОТИНЕ МИЛИОНА МАРАКА!: Због пандемије ковида 19 ове године изостао долазак представника дијаспоре РС

Granični prelaz Gradiška / Foto D. Pozderović

Zvanični podaci kažu da se iz dijaspore u celoj BiH, samo putem doznaka, godišnje ubaci oko tri milijarde maraka. Kada se na tu cifru doda i novac koji se donese u "džepu", dođe se do iznosa više od šest miliradi KM koji dijaspora "donese" u BiH, kažu sagovornici "Novosti".

Procena je da u Srpsku godišnje od dijaspore stigne oko 1,5 milijardi KM. Naši sagovornici tvrde da će zbog pandemije virusa korona RS izgubiti nekoliko stotina miliona KM koje bi, inače, doneli i potrošili predstavnici dijaspore.

Zvaničan podatak Centrale banke BiH kaže da je samo u drugom kvartalu, od aprila do kraja juna ove godine, dijaspora poslala 220 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, a očekivanja su da se ta cifra značajno uveća do kraja godine.

Zbog manjeg priliva novca iz dijaspore, u Srpskoj su pogođeni ugostiteljstvo, turizam, stomatologija, stanogradnja, građevinarstvo... Sve uslužne delatnosti beleže smanjen obim posla i zaradu.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da se na terenu i te kako primeti izostanak dijaspore.

U DIJASPORI POLOVINA GRAĐANA!

PREMA međunarodnim istraživanjima u dijaspori živi oko dva miliona građana iz BiH, a što predstavlja više od 50 odsto stanovništa koje živi u BiH.

- Firme beleže pad prometa i prihoda za 20 odsto. Građani iz dijaspore su dolazili i trošili novac. Rešenje je otvaranje granica i ukidanje mera ili maksimalno relaksiranje istih kako bi naši ljudi iz inostranstva mogli da dođu kada hoće i da ostanu koliko hoće bez ikakvih pritisaka - kaže Trivić.

Željko Tatić, predsednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS, kaže da su ugostiteljstvo i turizam u RS na kolenima, a da je ove godine zabeležen ogroman finansijski gubitak u ova dva sektora jer nema gostiju iz dijaspore.

- Objekti se zatvaraju jer nema dovoljno posla i potrošnje. Ukoliko se do decembra ne otvore granice i ne omogući slobodan dolazak naših građana iz dijaspore, imaćemo velikih problema za opstanak ugostiteljstva. Institucije u RS moraju biti spremne da će bez posla ostati oko 7.000 radnika u tom sektoru jer poslodavci neće moći isplaćivati plate i doprinose - upozorava Tatić.

Marko Đogo / Foto BNTV

Marko Đogo ekonomski analitičar, kaže da će, nažalost, RS ostati bez par stotina miliona maraka, jer gosti iz dijaspore nisu došli u očekivanom broju.

- Zato što nema građana iz dijaspore, kao i novca koji dolazi sa tim ljudima, opada i javna potrošnja u RS. To nije dobro ni za budžet RS. Verovatno će institucije RS preko kredita tražiti rešenje da se pokrije ovaj nedostatak ali on ne može povećati potrošnju - kaže Đogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju