KRUNA I SIMBOL PRIJATELJSTVA: Čelnici Banjaluke i Beograda u Starom dvoru potpisali Povelju o bratimljenju

A. Z. KLISURIĆ

27. 10. 2020. u 07:25

BANjALUKA i Beograd od ponedeljka su bratski gradovi! Povelju o bratimljenju dva grada potpisali su u Starom dvoru u Beogradu gradonačelnik prestonice Republike Srpske Igor Radojičić i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. Novi "odnos" dva grada uticaće na unapređenje saradnje na lokalnom nivou. Odluku o bratimljenju dva grada doneli su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda.

КРУНА И СИМБОЛ ПРИЈАТЕЉСТВА: Челници Бањалуке и Београда у Старом двору потписали Повељу о братимљењу

Delegacija iz Banjaluke u zgradi "Geozavoda" 

Prvi čovek srpske prestonice nije skrivao zadovoljstvo povodom potpisivanja povelje.

- Naše veze su mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima: od privrede i ekonomije, nauke, kulture i sporta do ličnih veza ljudi. Poveljom otvaramo mogućnost za dalju, svesrdnu saradnju i iskorak u odnosu na raniji period. Prethodnih decenija potpisivali su se sporazumi i organizovale manifestacije, među kojima su biciklistička trka Beograd - Banjaluka, zatim Kočićevi dani i brojne druge. Važno je da pripadnici našeg naroda, bez obzira na to gde se nalaze, budu u što boljim odnosima, kako bi se gradovi dalje razvijali. Oba grada su multikulturalna i mislim da je u tome naša snaga - rekao je Zoran Radojičić.

Prema njegovim rečima, tradiciju ljubavi i povezanosti između dva naroda, ostavili su nam naši preci, a ovaj sporazum uticaće na kvalitetniji život građana oba grada.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je zadovoljstvo i čast povodom potpisivanja dokumenta, i rekao da je ovo istorijski događaj za oba naroda.

- Pobratim se posebno pazi i čuva, a pobratimstvo se ističe u više kolena i generacija. Za nas je nešto potpuno prirodno i najradosnije što Banjaluka konačno potpisuje Povelju o pobratimstvu sa Beogradom, jer iz Banjaluke i RS se na Beograd i Republiku Srbiju gleda mnogo i stalno - izjavio je u ponedeljak prvi čovek Banjaluke. - Beograd je naša zajednička prestonica i sa posebnim osećajem pratimo sve što se ovde dešava. Važno je da se okupljamo, sarađujemo i ostvarujemo sve bolje veze. Kada god smo sarađivali, naš narod je napredovao, a kad smo imali probleme, onda je neko treći imao koristi.

Prema rečima Igora Radojičića, ova saradnja doneće i razvitak kulturne saradnje.

OBILAZAK BEOGRADA NA VODI

DELEGACIJA Banjaluke u ponedeljak je obišla i zgradu "Geozavoda" u kojoj je izložena maketa Beograda na vodi, nakon toga čelnici dva grada prošetali su obalom Save na kojoj se izvode radovi ovog velikog projekta.

- Ako je Beogradu dobro, onda će biti dobro i drugim srpskim gradovima. Možemo da ubedimo investitore koji ulažu u Beograd da ulože i u Banjaluku - izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni