INCKO UDARA NA RADOVANA: Osim što je u SB UN optužio RS i Dodika, visokom predstavniku smeta i tabla na Palama

S. M.

07. 11. 2020. u 07:30

KAO i prethodne, Valentin Incko je i novi izveštaj pred Savetom bezbednosti UN iskoristio da "prozove" Milorada Dodika i RS da su kočničari napretka BiH.

ИНЦКО УДАРА НА РАДОВАНА: Осим што је у СБ УН оптужио РС и Додика, високом представнику смета и табла на Палама

Foto RTRS

Ovog puta otišao je i korak dalje, pa je poručio da Dodiku ostavlja rok od šest meseci da ukloni ploču sa studentskog doma na Palama s imenom "ratnog zločinca Radovana Karadžića".

- Ako ta ploča ne bude uklonjena do maja 2021. godine, tražiću da Dodik ne može putovati u zemlje Evropske unije. U tome nisam sam. Pre nekoliko dana je Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova, rekao da za one koji veličaju ratne zločince nema mesta u EU - zapretio je Incko.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže, za "Novosti", da je suština da Dodiku neće biti uvedene sankcije, kao što je i činjenica da BiH neće napraviti nijedan korak napred dok Incko ne ode kući.

- Inckov izveštaj pišu Bošnjaci kojima Dodik i te kako smeta. Oni ne prihvataju dejtonsku BiH već samo BiH gde nema RS i u kojoj se Srbi ništa ne pitaju. Dodik je ključni garant da se ove želje nikada neće ispuniti.

Valentin Incko, Foto Ž. Knežević

Da bi se sankcije Dodiku usvojile u SB UN, kaže Kovačević, potreban je i pristanak Rusije, koja, kako kaže, nikada neće na ovo pristati:

Sonja Karadžić Jovičević, ćerka Radovana Karadžića i potpredsednica Narodne skupštine RS, kaže, za Novosti, da je tabla na Studentskom domu znak zahvalnosti čoveku bez kojeg fakulteti na Palama, pa i Univerzitet Istočno Sarajevo ne bi postojali i to nema nikakve veze sa politikom.

- Njeno postojanje ili uklanjanje niti uvećava niti umanjuje značaj Radovana Karadžića i njegov doprinos kako stvaranju i razvoju Univerziteta, tako i Republike Srpske. Jasno je da ovakvi zahtevi potiču iz drugih izvora, motiva i kompleksa, a do nas dolaze putem njihovih megafona. Kome je jedna tabla prioritet pored tolikih problema u BiH, neka se uhvati šrafcigera i njime reši i tablu i sve ostalo. Kad ne zna bolje, poručila je Karadžić Jovičevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIČE ŠEST KRUŽNIH TOKOVA: Modernizovanje raskrsnica rasteretiće saobraćaj u Banjaluci