MUP SRPSKE PODNEO PRIJAVU PROTIV PETORO PRIJEDORČANA: Oštetili Srpsku za 2,61 miliona maraka

O.M.

07. 11. 2020. u 11:38

UPRAVA kriminalističke policije MUP RS podnela je prijavu protiv petoro Prijedorčanina zbog sumnje da su počinili krivična dela kojima je Republika Srpska oštećena za 2,61 milion maraka.

МУП СРПСКЕ ПОДНЕО ПРИЈАВУ ПРОТИВ ПЕТОРО ПРИЈЕДОРЧАНА: Оштетили Српску за 2,61 милиона марака

O.M.

Prijavljeni su tadašnji generalni direktor RŽR "Ljubija" Stanko Vujković, notar Ranko Bakić, službenica Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) Danica Glamočanin, te službenici Grada Prijedor Vera Marjanović i Mirjana Komljenović. Vujković se tereti za zloupotrebu službenog položaja, kao i Glamočaninova i Bakić kojem se na teret stavlja i falsifikovanje isprava, dok se službenici grada terete za nesavestan rad u službi.

U MUP RS saznajemo da je Vujković, kao direktor RŽR "Ljubija" angažovao advokata iz Prijedora radi upisa prava svojine nad nepokretnosti kod RUGIP, u korist nepostojećeg pravnog subjekta RŽR "Ljubija" što je i učinio. Nakon toga je u dogovoru s Bakićem sačinio ugovor o osnivanju prava građenja na predmetnoj nepokretnosti u kojem je RŽR "Ljubija" Prijedor označen kao nosilac prava svojine nad istom, iako je znao da predmetna nepokretnosti ne predstavlja svojinu Rudnika Prijedor. Takav ugovor Vujković je u ime suinvestitora RŽR "Ljubija" zaključio sa privrednim društvom "Niskogradnja Marjanović" Prijedor kao drugim suinvestitorom. 

Bakić je 9. decembra 2016. kršeći Zakon o notarima sačinio ispravu neistinitog sadržaja - Ugovor o osnivanju prava građenja u kojem je po prethodnom dogovoru sa Vujkovićem označio RŽR "Ljubija" kao vlasnika nepokretnosti iako je znao da predmetna nepokretnost ne predstavlja svojinu Rudnika.

Glamočaninova se tereti da je kao viši stručni saradnik za imovinsko-pravne poslove u prijedorskom RUGIP 24. juna 2016. godine sačinila je Rešenje kojim je usvojila zahtev RŽR "Ljubija" Prijedor za pretvaranje prava korištenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu u državnoj svojini, iako je znala da podnosilac zahteva nema legitimaciju za podnošenje takvog zahteva, te da je pravo korištenja radi građenja čije se pretvaranje tražilo predmetnim zahtjevom prestalo da postoji prema odredbama Zakona o građevinskom zemljištu.

Marjanovićeva je kao stručni saradnik za upravno-pravne poslove u Odeljenju za prostorno uređenje - Odsek za građenje i upotrebu objekata mimo zakona sačinila rešenje o davanju odobrenja za građenje stambeno-poslovnog objekta investorima RŽR "Ljubija" Prijedor i "Niskogradnja Marjanović" Prijedor nad označenoj nepokretnosti iako je znala da podnosioci zahteva nisu imali osnov za izdavanje odobrenja za građenje u pogledu nerešenih imovinsko-pravnih odnosa na predmetnoj nepokretnosti. Komljenovićeva je kao načelnica Odeljenja za prostorno uređenje u Administrativnoj službi Grada Prijedora propustila da izvrši dužni nadzor pri davanju odobrenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)