NIČE NOVI SIMBOL BANJALUKE: Početak izgradnje mosta u naselju Dolac ozvaničili Cvijanovićeva i Radojičić

O. MATAVULj

09. 11. 2020. u 08:12

NA obali Vrbasa u Banjaluci u nedelju je zvanično počela izgradnja novog mosta u naselju Dolac, koji će biti najveći most i u budućnosti postati jedan od simbola grada. Početak izgradnje ozvaničili su predsednica RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

НИЧЕ НОВИ СИМБОЛ БАЊАЛУКЕ: Почетак изградње моста у насељу Долац озваничили Цвијановићева и Радојичић

Most će postati banjalučka razglednica 21. veka / Foto Grad Banjaluka

Radojičić kaže da je ovo veliki dan za grad, jer je reč o projektu koji će služiti generacijama, povezivati Obilićevo i Starčevicu sa centrom grada, ali imati i simboliku i postati banjalučka razglednica 21. veka.

- Most će se raditi u nekoliko faza. Širok je 21 metar, sa četiri kolovozne trake i specifičnošću da između dva smera ima procep od tri metra, kako bi se u podmostovlju obezbedilo svetlo. Sledeće faze podrazumevaju temeljnu rekonstrukciju obe obale Vrbasa - rekao je Radojičić.

Pojasnio je da će most spojiti centar grada sa istočnim tranzitom, i da će nad kolskim mostom nići biciklističko-pešački most.

- Priprema ovog projekta trajala je tri godine, a izvođenje radova trajaće takođe godinama. Grad koji pretenduje da bude centar, mora da računa dugoročno. Oko nas nastaje Banjaluka 21. veka. Ovo je autorsko delo naših Banjalučana i ovde će raditi naše firme i ljudi - istakao je Radojičić.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je u pitanju ambiciozan projekat koji ima pečat domaće pameti i kreacije, na šta treba biti ponosan.

- Ovakvi projekti su dokaz da gradska vlast i svi koji smo se oko njih okupili imamo viziju kako Banjaluka i Srpska treba da izgledaju i da se razvijaju. Jasno je da je cilj napredna Banjaluka koja će svima služiti na ponos - kazala je Cvijanovićeva.

Ona kaže da će, kao predsednik, uvek podržati razvoj najvećeg grada koji je ogroman resurs za sve.

RADOVI U SEDAM FAZA

IZGRADNjA mosta koštaće 7,5 miliona KM. U prvoj fazi gradiće se kolski most namenjen za saobraćaj motornih vozila, a rok za izvođenje radova je dve godine. Projekat uključuje i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dela na obe strane reke Vrbas, koja će se izvoditi u sedam faza. Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cele zone naselja Dolac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?