"MALI ŠENGEN" ZA BOLJU SARADNJU: Predsednica RS Željka Cvijanović o realizaciji projekta na Zapadnom Balkanu

S. M.

10. 11. 2020. u 06:47

PROJEKAT "malog šengena" je dobra ideja i njegovom realizacijom biće poboljšane mnoge stvari na Zapadnom Balkanu, poručila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a povodom održavanja samita u Sofiji, gde će se između ostalog i razgovarati o unapređenju saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

МАЛИ ШЕНГЕН ЗА БОЉУ САРАДЊУ: Председница РС Жељка Цвијановић о реализацији пројекта на Западном Балкану

Željka Cvijanović / Foto D. Pozderović

- Mnogi sumnjaju da je to zamenska forma za proces evropskih integracija, ali bih rekla da je u suštini pripremna faza za ovaj proces. Ne znamo koliko će proces dugo trajati, odnosno dok se ne dođe do članstva u EU, i stoga smo mi, kao prioritetan cilj, definisali da se dobije status kandidata, jer nam to daje više prostora za institucionalne i svake druge veze, te korišćenje sredstava EU - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će "mali šengen" značiti dobru pripremu u procesu evropskih integracija.

- Do članstva u EU se dolazi na osnovu ispunjavanja određenih uslova i kriterijuma i, prema tome, ovo može da bude dobra pokazna stvar ili aranžman u kojem ćemo se navići da funkcionišemo na drugačiji način, uz olakšano kretanje i funkcionisanje privrede u regonu. Sve ovo zajedno stvara pretpostavke za kretanje ka EU - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da kretanje ka EU nije zaustavljeno zbog projekta "mali šengen", nego zbog drugih stvari.

- Te su stvari, s jedne strane na EU, a s druge na zemljama zapadnog Balana, i sigurna sam da taj proces neće biti doveden do kraja u bliskoj budućnosti, a konkretno govorim o prijemu nekih novih država. Nalazimo se na tom putu zato što je to dobro za građane i sve što reformišemo u društvu je dobro bez obzira na to kada ćemo doći u članstvo - ističe Cvijanovićeva.

PODRŠKA HRVATA

MINISTAR finansija i trezora u Savetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda poručio je da zvaničnici iz reda Hrvata podržavaju inicijativu "mali šengen" i evropski put BiH, a odgovarajući na prozivke bošnjačkih političara da opstruišu evropski put BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna