ČISTOKRVNI LIPICANERI NA CENI: Ergela "Vučijak" iznad Prnjavora, koja broji 130 grla, napokon, stala na zdrave noge

N. ĐURIĆ

10. 11. 2020. u 08:51

OSAM lipicanera prodato je, od ukupno 30 ponuđenih, na prvoj ovogodišnjoj licitaciji na Ergeli "Vučijak" iznad Prnjavora, koja trenutno broji 130 grla.

ЧИСТОКРВНИ ЛИПИЦАНЕРИ НА ЦЕНИ: Ергела Вучијак изнад Прњавора, која броји 130 грла, напокон, стала на здраве ноге

Ergela "Vučijak" kod Prnjavora / Foto Ninko Đurić

Kako "Novosti" saznaju od Miroslava Milankovića, direktora ergele, poslovna strategija ove javne ustanove od 2015. u vlasništvu Vlade RS je da u štalama na prnjavorskom uzvišenju bude oko 100 rasnih grla, uz kombinaciju prodaje i sticanja novog podmlatka.

Najviša cena za koju je kupljeno jedno grlo je 5.000 maraka, dok je najjeftiniji lipicaner prodat za 800 KM.

- Reč je o grlu bez porekla, odnosno ženskom grlu kojem ne znamo oca - pojašnjava Milanković.

On dodaje da je licitacija "tekla uživo", i da zbog pandemije nisu stigli najavljeni kupci iz Srbije i Hrvatske, pa su novi vlasnici grla iz RS i FBiH. Čelnik prnjavorske ergele ističe da su zadovoljni sklopljenim poslom, odnosno ishodom licitacije.

- Prikupljeni novac biće uložen u dalji razvoj ergele. A, lipicaneri koji nisu našli kupca biće ponuđeni na iduće dve licitacije, koje će biti upriličene u naredna dva meseca -najavljuje Milanković.

Iz ergele napominju da su u ponudi izuzetno radni konji, zdravi i otporni, koji se mogu koristiti za paradu ili jahanje.

- Lako ih je učiti, a DNK analiza, koja je urađena u Beču, pokazala je da su u pitanju čistokrvni lipicaneri - ističu sa Vučijaka.

O trenutno 130 rasnih grla brine 16 radnika, koji sa zadovoljstvom konstatuju da je ergela, napokon, stala na zdrave noge, pogotovo u odnosu na pre desetak godina, kada su, uz vesti i fotografije koje su potresale svet, bukvalno gladovali i radnici i grla.

STIŽE NOVI PODMLADAK

NOVIM ždrebljenjem kobila od oktobra dobili smo sedam ždrebadi, što je ukupni ovogodišnji podmladak od 14 novih rasnih grla. Tako je bilo i prethodne godine, inače, sa godišnjim prosekom od 15 ždrebadi koja svet ugledaju našoj ergeli. Novi podmladak očekujemo već u februaru i martu, kaže prvi čovek ergele Milinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)