DELA UZDARJE „ISKOVALA“: Uručen orden "Sveti knez" načelniku Ugljevika

V.M.

11. 11. 2020. u 15:45

AKADEMIK profesor dr Mirko Kerkez, ugledni hirurg iz Beograda, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i višegodišnji zamenik direktora Kliničkog centra Srbije, predsednik Naučnog veća Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, uručio je, u Ugljeviku, na prigodnoj svečanosti, primerenoj uslovima pandemije korona virusa, Orden „Sveti knez“ Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika načelniku opštine Ugljevik, diplomiranom ekonomisti Vasiliju Periću.

ДЕЛА УЗДАРЈЕ „ИСКОВАЛА“: Уручен орден Свети кнез начелнику Угљевика

Foto: V.Mitrić

Odluka da Perić dobije ovo priznanje, u okviru velike naučne, kulturne i duhovne manifestacije SKANU, doneo je specijalni žiri na čijem je čelu bio akademik Kerkez.

- Orden „Sveti knez“ je najveće uzdarje koje je neko iz Republike Srpske, u kojoj imamo  više članova, saradnika i partnera, dobio za veliki doprinos unapređenju sredine u kojoj živi, doprinosa saradnji sa maticom, rasejanjem i sa našim ljudima ma gde živeli, brinuću, čuvajući i negujući naš kulturni i duhovni prostor, koji nijedna Drina, ni Sava ni mnoge veće reke ne mogu da  omeđe i pokidaju – kaže akademik Kerkez, koji dolazi iz institucije koja ima skoro 200 članova doktora nauka, univerzitetskih profesora i drugih ljudi, koji su se dokazali u posvećenosti svom rodu, svojoj otadžbini, boreći za bolji život sadašnjih i budućih naraštaja.

- Vasilije Perić je lično za najveće poštovanje, jer godinama daje značajan pečat razvoju i progresu, ne samo Ugljevika i Republike Srpske, već našeg, srpskog roda, u celini od toga kako je osavremenio, demokratizovao i unapredio lokalnu samoupravu, do, rekao bih, infrastrukturnih podviga, razvoja kulturnih sadržaja, koji su se približili velegradskim do duhovnog života, koji je ovu sredinu svrstao u značjne centre te oblasti, ne samo u ovdašnjoj eparhiji i SPC.

Akademik Kerkez kaže da načelnik Perić, s pravom, treba da nosi i da se ponosi Ordenom „Sveti knez“, čije samo ime svedoči koliko je vredno, dostojno poštovanja kao i onaj kome je dodeljeno.

- Nosite u zdravlju ovaj orden i ponosite se njime - rekao je Kerkez, zahvljajući se načelniku Periću što je podržao podizanje spomenika ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj na Gučevu, kao i zato što čuva sećanje na srpske velikane, poput Ugljevičana, Filipa Višnjića, čuvenog narodnog pesnika i guslara, davno nazvanog „srpski Homer“.

Perić je izrazio zahvalnost akademiku Kerkezu i SKANU, „na izuzetno visokom odlikovanju, koje je i veliko priznanje za Ugljevik i Republiku Srpsku“.

- SKANU nastavlja tradicu  ove institucije, čiji su predsednici, pre Drugog svetskog rata, bili Josif Pančić i Jovan Cvijić, a članovi svi znameniti ljudi toga doba i jedna žena, naša najčuvenija spisateljica i intelektualka Isidora Sekulić, koji su sačuvali i svoj i obraz roda svoga i u najtežim vremenima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju