DANAS SU LOKALNI IZBORI U BiH: Poruka biračima - vaš glas je važan

Tanjug

15. 11. 2020. u 00:33

U BOSNI i Hercegovini, osim u Gradu Mostaru, danas će biti održani sedmi lokalni izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

ДАНАС СУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У БиХ: Порука бирачима - ваш глас је важан

Foto Ujedinjena Srpska

Biračka mesta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a do kraja izbornog dana na snazi je zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi sa izborima.

Prema podacimam CIK BiH, pravo glasa na ovim izborima ima 3.283.380 birača, koji će glasati na 5.759 biračkih mesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Od tog broja 3.141.257 je redovnih, 102.377 onih koji će glasati putem pošte, a 17.058 putem mobilnog tima.

Među upisanim je i 14.059 birača sa statusom raseljenog lica.

Građani Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta će ove godine birati 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska veća u Federaciji FBiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih veća u FBiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Zagarantovana su mesta za pripadnike nacionalnih manjina u 21 opštini za 23 kandidata.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, kao i 71 kandidat za nacionalne manjine.

Predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada pozvali su građane da izađu na izbore, jer je, kako su poručili, njihov glas važan.

Prema mnogim analizama, ovi lokalni izbori biće uvod u "tektonske promene" na političkoj sceni BiH.

Lokalni izbori u BiH održavaju se u vreme vrhunca pandemije korona virusa pa su masovna predizborna okupljanja bila onemogućena, iako su pojedine političke partije kršile predviđene epidemiološke mere, koje ograničavaju broj učesnika na masovnim skupovima.

Tokom kampanje bilo je dosta prijava zbog kršenja Izbornog zakona, a najviše ih je bilo u Srebrenici, gde su se Bošnjaci žalili na izborni inženjering srpske strane.

Izbori u Mostaru zakazani su za 20. decembar i biće to prvi izbori nakon 12 godina.

Specifičnost ovih izbora je i tome što je očito da se trend iseljavanja iz BiH nastavlja, jer je i broj upisanih birača manji u odnosu na 2016.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!