DERVENTA NE ZABORAVLJA HEROJA: Inicijativa Komisije za utvrđivanje naziva ulica i delagata SO u gradu na Ukrini

N. ĐURIĆ

16. 11. 2020. u 11:00

DERVENTSKA ulica u izgradnji u gradu na Ukrini uz bivše Građevinsko preduzeće "Rad", koja spaja Železničku i Ulicu 1. maja, dobiće ime poginulog pilota Bore Novića.

ДЕРВЕНТА НЕ ЗАБОРАВЉА ХЕРОЈА: Иницијатива Комисије за утврђивање назива  улица и делагата СО у граду на Укрини

Foto privatna arhiva

Inicijativa je već dobila "zeleno svetlo" od opštinske Komisije za utvrđivanje predloga naziva ulica, kao i delagata SO Derventa.

Na kraju odati počast jednom od najvećih heroja odbrane otadžbine, koji je poginuo 19. novembra 1994. godine izvršavajući borbeni zadatak kao pilot VRS u rejonu Cazina. U trenutku kada se zauvek herojski vinuo u nebo, Nović je bio u činu kapetana 1. klase, a posthumno je unapređen u čin majora avijacije.

Otadžbina ga je odlikovala Ordenom zasluga za narod i Ordenom Miloša Obilića za hrabrost.

Major Boro Nović rođen je 30. januara 1964. u Jaši Tomiću u Srednjobanatskom okrugu u Srbiji, a sa navršene četiri godine doselio se u Donje Cerane, derventsko selo i rodno mesto svojih roditelja.

INICIJATIVA POTEKLA OD SABORCA

INICIJATIVA da ulica u Derventi nosi ime majora Novića potekla je od jednog Dervenćanina, takođe pilota Zlatka Mikerevića. Saborcu Mikereviću je, za razliku od komšije i kolege Novića, ratna sreće bila naklonjenija. Preživeo je uprkos činjenici da mu je avion čak u dva navrata bio pogođen i obaran.

- Smatram da Boro Nović i kao čovek, patriota i borac pilot, u svakom pogledu zaslužuje ulicu. Došao je iz Srbije i stavio se na raspolaganje Srpskoj i izgubio glavu - kaže Mikerević.

Nakon što se 1987. iškolovao za avijatičara, u svojstvu pilota borbenog aviona "orao" raspoređen je na službu u Skoplje, gde je sa suprugom Ljubicom dobio sina i kćerku.

Početkom 1992. dobija prekomandu u Užice, a potom u Kraljevo, da bi se već 23. juna te iste godine dobrovoljno stavio na raspolaganje vojsci tadašnje Republike Srpske. Branio je nebo i otadžbinu roditelja i predaka borbenim letovima eskadrile sa aerodroma Mahovljani, nadomak Banjaluke. Sve do tog kobnog novembra 1994.

Zemni ostaci avijatičara Bore Novića počivaju u selu njegovog detinjstva i rođenja njegovih roditelja u Donjim Ceranima, kod Dervente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba