SKUPLJI KILOVATI UDAR NA PRIVREDU: Privrednici dobojske regije ogorčeni najnovijim potezom "Elektroprivrede RS"

Lj. ĐURIĆ

17. 11. 2020. u 06:30

PROBLEMI koje su privrednici imali i pre izbijanja pandemije, uvećaće se sa najavom poskupljenja električne energije od naredne godine.

СКУПЉИ КИЛОВАТИ УДАР НА ПРИВРЕДУ: Привредници добојске регије огорчени најновијим потезом Електропривреде РС

Foto Lj. Đ.

To je, kako kažu, novi udar na privredu koja već beleži osetan pad usled posledica kovida 19, i dovešće do njenog potpunog sloma.

Na to upozoravaju privrednici dobojske regije, ukoliko se ne povuče odluka "Elektroprivrede RS" a. d. Trebinje o povećanju cene električne energije u narednoj godini.

- Privreda će doživeti potpuni kolaps, jer se ona i bez te namere distributera energenata bukvalno nalazi pred tim vratima. Naročito sada u toku pandemije i vremenu kad ne znamo kad će se sve završiti, kada smo dovedeni u još težu situaciju i u svemu tome još smo dobili nove ugovore od "Elektroprivrede RS" za 2021. godinu sa povećanjem električne energije za sedam odsto - obratili su se zajedničkim pismom privrednici iz Doboja,

ZAHTEV Centrala "Elektrodoboja", Foto Lj. Đ.

Teslića, Dervente, Modriče i drugih gradova regije.

Oni su ogorčeni što su novi ugovori dostavljeni bez ijednog obaveštenja da će biti povećanje električne energije i ističu da im nije jasno kako Vlada Srpske i preduzeće EP RS bez odluka i obaveštenja privredi povećavaju cenu struje.

DOSTAVLjENI CENOVNICI

CENA električne energije za krajnje kupce u privredi za ovu godinu je 0,079 KM po kilovat času i 0,053 za nižu tarifu bez PDV. Za 2021. prema dostavljenim ugovorima, određena je za višu 0,085 KM po kilovat času i 0,056 za nižu tarifu. Na te cene kupci plaćaju i PDV, troškove korišćenja distributivnih kapaciteta, mrežarine, naknadu za obnovljive izvore...

Da bi ovaj potez distributera mogao dovesti do ozbiljnijih posledica, ukoliko ostane projektovana cena za iduću godinu, privrednici su upozorili i nadležnu Privrednu komoru dobojske regije i PK RS, kao i Udruženje privrednika. Ukazali su na realnu opasnost da će privreda upasti u još veće probleme, pa da će čak doći i do gašenja privrednih subjekata i gubitka mnogih radnih mesta.

Od njih su dobili povratnu informaciju da je upućen zahtev EP RS da se ponište ugovori i da vrate cena električne energije na dosadašnju. Odgovor, kako kažu, još nisu dobili od "Elektroprivrede", pa su privrednici zauzeli jedinstven stav da bi Vlada RS hitno trebalo da se pozabavi ovim problemom.

Kažu i da je utemeljenje u njihovom zahtevu i u činjenici da je cena električne energije na berzi u svetu ove godine išla naniže, što je svakako trebalo imati u vidu prilikom donošenja ove, za njih, neprihvatljive odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)