POBEDA U 41 OPŠTINI BOLI PORAZ U BANJALUCI: Stranka Dodika dobila većinu glasova na lokalnim izborima u RS, ali izgubila dva važna centra

S. MIŠLjENOVIĆ / O. MATAVULj

17. 11. 2020. u 08:40

REZULTATI lokalnih izbora u Republici Srpskoj pokazali su da definitivno postoji nezadovoljstvo građana trenutnom vlasti na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je predsednik Milorad Dodik.

ПОБЕДА У 41 ОПШТИНИ БОЛИ ПОРАЗ У БАЊАЛУЦИ: Странка Додика добила већину гласова на локалним изборима у РС, али изгубила два важна центра

Foto Novosti

Građani su kaznili SNSD, pre svega u Banjaluci, gde je pobedu za gradonačelnika odneo Draško Stanivuković, kandidat opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), i tako posle dve decenije skinuo SNSD sa mesta gradonačelnika u najvećem gradu Srpske.

SNSD je poražen i u Bijeljini gde su podržali Miću Mićića, koji je 15 godina bio gradonačelnik ovog grada. Pobedu je ispred SNSD odnela Srpska demokratska stranka (SDS), čiji je Mićić bio višegodišnji član, ali ih je napustio prošle godine.

Ipak, iako su SNSD i Milorad Dodik doživeli jake udare u Banjaluci i Bijeljini, gledajući brojke, ova stranka je ubedljiv pobednik lokalnih izbora u RS, jer je dobila načelnike i gradonačelnike u 41 opštini, od ukupno 64. To je za jednu opštinu više nego na izborima pre četiri godine. Takođe, SNSD je prvi put pobedio u Prijedoru, gde je decenijama suvereno vladao Demokratski narodni savez.

Foto Novosti

Bez obzira na osvojenu vlast u 41 opštini pobeda iz ugla SNSD nije potpuna, jer su izgubili trku za gradonačelnika Banjaluke. Ono što jeste činjenica da poraz Igora Radojičića, aktuelnog gradonačelnika Banjaluke, ide i na dušu koalicije okupljene oko SNSD. Koalicija koja je podržala Radojičića, čak devet stranaka, na izborima je ukupno osvojila blizu 70 odsto glasova, ali je Radojičić izgubio trku za gradonačelnika od Stanivukovića i tu se videlo da su stranke pre svega radile za sebe a ne za Radojičića. Milorad Dodik, lider SNSD, i sam je potvrdio ovaj podatak.

Kako bi ublažio poraz za gradonačelnika Banjaluke, Dodik je dan nakon izbora potpisao koalicioni sporazum sa članovima vladajuće koalicije koji su dobili mandate u Banjaluci.

- Potpisali smo koalicioni sporazum o formiranju skupštinske većine u Banjaluci u kome su SNSD, Ujedinjena Srpska, Demokratski savez, Gradski odbor Demokratskog narodnog saveza i Socijalistička partija. A sinoć je SNSD odlučio da raskine koalicionu saradnju na svim nivoima sa Socijalističkom partijom Srpske (SPS), koja je odbila da potpiše ovaj sporazum.

BIJELjINA, Foto B. Milošević

Dodik smatra da je SNSD ostvario dobar rezultat koji je pokvario gubitak Banjaluke.

- Mi smo se već konsolidovali i pregrupisali. Imamo 41 opštinu sigurnu, a verovatno ćemo imati 45 opština, kad dodamo one koje su dobili naši koalicioni partneri Ujedinjena Srpska i Demokratski savez - rekao je Dodik.

SDA IZGUBIO SARAJEVO

"ČETVORKA" SRUŠILA BAKIRA

NAKON decenija suverene vlasti, SDA i Bakir Izetbegović, izgubili su vlast u Sarajevu. Poraz Izetbegovića i politike SDA došao je od strane "Četvorke" koju su na izborima na području Sarajeva činili Naša stranka, Naroda i Pravde, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Socijaldemokratska partija. Ova građanska inicijativa odnela je ubedljivu pobedu u Sarajevu, a pobedu su opravdali da je građanima Sarajeva dosadila SDA kao i mnogobrojne afere u kojima su učestvovali članovi SDA.

Foto Tanjug

- Ovo je bilo daleko više od lokalnih izbora. U Sarajevu je bio referendum u kakvoj BiH želimo živeti. Građani Sarajeva su neviđenom većinom kazali da ne žele živeti u etničkim torovima - rekao je Predrag Kojović, predsednik Naše stranke.

Bakir Izetbegović, predsednik SDA, kazao je govoreći o rezultatima u Sarajevu da glavni grad zna biti hirovit i glasati protiv, a ne za.

- Nešto se u Sarajevu desilo kako ne treba - kazao je Izetbegović, priznajući da je opozicija uradila dobar posao. Napomenuo je da su se svi urotili protiv SDA, ali i dodao da je i pored izgubljenog Sarajeva, SDA pobednik izbora u Federaciji BiH jer su pobedili u 30 opština i gradova.

Politički analitičari tvrde da je SNSD doživeo poraze u Banjaluci i Bijeljini jer je građanima dosadila politika kupovine političara, poslanika, načelnika i gradonačelnika, a u svemu deo odlazi i na otvoreni sukob Dodika sa Nenadom Nešićem, predsednikom Demokratskog narodnog saveza (DNS). Naime, DNS je doskora bio najverniji partner SNSD, ali zbog sukoba na realaciji Dodik-Nešić, DNS je okrenuo leđa SNSD i odlučio da gleda sebe, a Nešić je čak pozvao dva dana pre izbora članstvo da podrže opozicione kandidate.

- U Bijeljini je narod poslao poruku da se ne može trgovati njihovom voljom. Na ovom primeru je dosadašnja politika Milorada Dodika pretrpela potpuni poraz. Još jedna strateška greška Dodika je u velikoj meri dovela do poraza, a to je njegov napad na DNS na mesec dana pre lokalnih izbora. Mislim da Dodik nije očekivao da će DNS izaći iz koalicije, a upravo to se dogodilo i to je bio tas na vagi koji je dobrim delom uticao na ovakve rezultate - kaže, za "Novosti", Velizar Antić, politički analitičar.

Ko je Draško Stanivuković, novi lider Banjaluke

STUDENT U STOLICI GRADONAČELNIKA

DRAŠKO Stanivuković, član PDP, postao je sa 27 godina najmlađi gradonačelnik Banjaluke u istoriji, pobedivši aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića. Stanivuković je još uvek student, na trećoj je godini ekonomije, ali i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Poručio je da će fakultet završiti kad postane gradonačelnik!

Političku karijeru započeo je još u 18. godini, ali prvi uspeh je zabeležio 2016. godine kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka, čime je postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog parlamenta. Na opštim izborima 2018. se kandidovao za Narodnu skupštinu RS, i sa skoro 20.000 glasova dobio mandat poslanika u NS RS. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u RS.

Draško je u parlamentu RS najglasniji kritičar aktuelne vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom. Burne rasprave između njih dvojice su već postale kultne, a na jednoj od sednica došlo je i do fizičkog napada na Stanivukovića kada ga je ošamario ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač. Stanivuković je poznat u javnosti po čestim ukazivanjima na probleme građana. Deo je građanskih okupljanja, a i sam je bio inicijator nekolicine.

Dolazi iz imućne porodice. Ime je dobio po stricu koji je ubijen u ratu kao vojnik Vojske RS. Samo pre nekoliko meseci, za Dodika je u Narodnoj skupštini Stanivuković bio "političko nedonošče, pobačaj, umišljen, bolesno ambiciozan, manipulator, šarlatan".

- Tvoje pobede nema ni na vidiku. Jadna je Banjaluka koja bi glasala za ovakvog šarlatana - rekao je Dodik 7. septembra u parlamentu Srpske.

On kaže da politika koju su godinama vodili Milorad Dodik i SNSD u ovom trenutku dolazi na naplatu kod građana.

- Oni su napravili veliki broj malih političkih partija i tako su želeli da ih lakše kontrolišu. U ovom trenutku su upravo te male političke partije one koje kontrolišu Milorada Dodika i SNSD - poručio je Antić.

POBEDA ABDIĆA

U FEDERACIJI BiH je došlo do pada SDA u Sarajevu na lokalnim izborima, ali i još jedne pobede Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše. U Travniku je na dan izbora preminuo kandidat SDA za načelnika Mirsad Peco (63). On je umro zbog posledica virusa korona. Preliminarni podaci pokazuju da je Peco osvojio 3.000 glasova više od protivkandidata Gorana Pejakovića iz HDZ BiH.

Prof. dr Drago Vuković, politički analitičar, kaže, za "Novosti", da je rano govoriti o promeni političkih snaga u RS.

- Nije ovde na izborima pobedila opozicija u suštinskom smislu, jer je definitivno SNSD još uvek najjača partija u RS. Suštinske promene su moguće sa jakom opozicijom. Ovi izbori to nisu pokazali, ali su najavili moguće pravce u kreiranju novih političkih odnosa - pojasnio je Vuković.

Nenad Nešić, predsednik DNS, kaže, za "Novosti", da je SNSD kažnjen zato što nije osetio trenutak u kom su morali zajedno da naprave promene i ponude građanima nešto drugačije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)