DODIK UPOZORIO NA OPASNOST, PA SAOPŠTIO: Preuzimam mesto predsedavajućeg Predsedništva

Novosti online

18. 11. 2020. u 21:05

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Dejtonski mirovni sporazum pokušava razrušiti intervencijom visokih predstavnika.

ДОДИК УПОЗОРИО НА ОПАСНОСТ, ПА САОПШТИО: Преузимам место председавајућег Председништва

Foto Novosti

Dodik kaže da Srpska obeležava godišnjicu Dejtonskog sporazuma, a Federacija BiH ne.

- U Srpskoj je 21. novembra neradni dan, jer smatramo da treba slaviti mir - istakao je Dodik, te dodao da je njegov predlog da se koriste formulacije iz Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum značajno urušen intervencijom visokih predstavnika.

- Niko ovde nije zadovoljan, a neodrživo je da imate visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu BiH 25 godina od potpisivanja Sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da od petka ponovo dolazi na mesto predsjedavajućeg Predsedništva BiH i da ima najava da bi BiH mogao posetiti visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- U Sarajevu pokušavaju da nametnu spektakularnu priču da negde položimo vence, što je neprihvatljivo. Lažna je priča Sarajeva da je bio antifašistički grad u Drugom svetskom ratu. Sarajevo je sve godine rata bilo mirno. Srbi iz ovog grada su tada poubijani, odvedeni u logore i istjerani, a muslimani i Hrvati su živeli mirno - kaže Dodik.

Poručio je da BiH mora biti visoko decentralizovana.

- Ne dolazi u obzir priča o apstraktnim građanima koji odgovaraju Bošnjacima, jer su oni navodna većina. I popis stanovništva su uradili da bi kao imali neku većinu, a lagali su da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da će Srpska uskoro izaći u javnost sa izveštajem o Srebrenici i da će se pokazati da je i priča o dešavanjima u ovom mestu bila spekulacija za potrebe tadašnjih politika.

- Iznećemo istinu pred građane. Ovde je svet formulisao politike na laži da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 žena. To se pokazalo da je laž, a na bazi toga su kažnjeni Srbi, jer im je oduzeta nezavisnost, gurnuti su u BiH i 25 godina nastoje da nas razgrade, što nećemo dati - zaključio je Dodik.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu