MINISTARKA FINANSIJA RS ZORA VIDOVIĆ: Budžet Republike Srpske stabilan, penzije će rasti

R.S.

19. 11. 2020. u 17:50

NA dnevnom redu današnje sednice Vlade Republike Srpske bio je drugi rebalans budžeta u ovoj godini, dok je prvi rađen u maju.

МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА РС ЗОРА ВИДОВИЋ: Буџет Републике Српске стабилан, пензије ће расти

Foto: R. S.

Ministarka finansija RS Zora Vidović je navela danas da su zadržani veći budžetski prihodi u odnosu na tekuće rashode, te ocenila da je budžet u „dobroj kondiciji“.

- Budžet je još u dobroj kondiciji, jer ne bi bilo dobro da se te dve stavke zamene. Do kraja godine ćemo izmiriti sve obaveze - kazala je Vidović.

Ona je kazala da je budžet Republike Srpske bio likvidan tokom čitave godine, te da će tako i ostati do kraja ove, a plan je da ostane likvidan i u narednoj godini.

Podvukla je da će se izmiriti plate, penzije, budžetska davanja i drugo.

Govoreći o narednoj godini, poručila je da će plate ostati na ovogodišnjem nivou, a da će penzije, u skladu sa zakonskim obavezama i ranijim dogovorima sa predstavnicima penzionera, rasti i to od 3,5 do četiri odsto.

Navela je i da su u Vladi RS zadovoljni sa prihodima, ali da su zbog razvoj pandemije virusa korona u četvrtom kvartalu, oni nisu toliko veći koliko je planirano.

U drugom rebalansu budžeta RS je za 23 miliona KM povećan budžetski okvir i sada iznosi tri milijarde i 636 miliona maraka. Napravljene su uštede od oko 13 miliona, a izdaci povećani za oko 30 miliona KM. Najveće povećanje izdataka je kod transfera prema Kompenzacionom fondu, kroz koji je finansirano zdravstvo i privreda. Ministarka Vidović je naglasila i da će ove godine biti manje zaduženje, od onoga što je odobreno Odlukom o zaduženju koju je donela Narodna skupština RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)